Renkaankierrätys 1/2016  

Renkaat liikkuvat joka säässä

Renkaanlastaus

Kun rengasliikkeessä on otettu muutama tärkeä asia huomioon, sujuu käytettyjen renkaiden nouto kierrätykseen joustavasti vaikka räntäsateessa.
Tilavassa ja avoimessa Pentep Oy:n pihassa Parolassa odottaa täysi kontti kierrätykseen meneviä renkaita. Kontin vieressä puulavojen päällä on lisäksi useampi pino renkaita, joihin on selvästi kirjoitettu ”romu”.

 – On hyvä, jos piha on avoin, jolloin autolla pääsee helposti mahdollisimman lähelle konttia. Jokaisella kuljettajalla on oma tapansa. Minä lastaan mieluummin kuljettajan puolelta, koska sieltä näkee paremmin, kertoo Kuljetus Sirjonen Oy:n Roope Leppänen. 

Leppäsen mukaan on tärkeää, että etenkin kontin ulkopuolella olevat renkaat on merkitty selvästi. Parolassa niistä ei voi erehtyä, vaikka pihalla on muitakin rengaspinoja. Lisäksi Pentep Oy:stä oli ilmoitettu ennakkoon, että kontin vieressä on pinoissa käytettyjä renkaita. Näin meneteltä- essä kierrätykseen ei lähde vahingossa vääriä renkaita.

– Kontin yläpuolella ei saa olla lankoja, rännejä tai katosta. Sähköjohtojen alla ei nosturilla edes saa työskennellä. Kun kontille on esteetön pääsy ja myös lastaus on esteetöntä, nouto sujuu joustavasti, Leppänen painottaa.

Kuusakosken ajojärjestely laittaa tyhjennykset koneelle ja laatii arvioitujen kuutioiden mukaan sellaiset kierrokset, että noutoauton kaikki lavat tulisivat täyteen. Joistakin paikoista kuorman saa noutaa milloin tahansa, osasta vain virka-aikana.

– Jos käyn noutamassa kuorman virka-ajan jälkeen, soitan siitä aina etukäteen. Kun renkaat on kuormattu, täytän vastaanottolapun. Jos rengasliike on jo siltä päivältä sulkenut ovensa, jätän lapun postilaatikkoon tai ovenkahvaan, Roope Leppänen sanoo.

Pentepiltä renkaita noudetaan säännöllisesti kahden viikon välein. Aikaisemmin tyhjennys tilattiin puhelimitse tai netin kautta.

– Nyt olen tehnyt Kuusakosken kanssa sopimuksen säännöllisin välein tapahtuvista noudoista. Meidän puolelta tämä on toiminut tosi hyvin, ei voi moittia, kertoo Pentepin toimitusjohtaja Teppo Vekka.

– Kuusakoskella on jo muutaman vuoden statistiikka meiltä tehdyistä noudoista meiltä tehdystä noudoista, joten he tietävät, kuinka usein täällä pitää käydä tyhjentämässä.