Rengaskierrätyksen tiedotteet

17.9.2015 10.00

Rengasratsia 2015: Joka neljäs ajaa riskirenkailla

Viime viikon rengasratsioissa tarkastettiin 2 224 henkilö- ja pakettiauton renkaat eri puolilla Suomea. Autonrengasliiton selvityksen mukaan noin joka neljännessä autossa havaittiin puutteita renkaiden urasyvyyksissä, ilmanpaineissa tai rengastyypissä. Huonokuntoisilla renkailla ajavia on nyt liikenteessä lähes puolet enemmän kuin viime syksynä.

Seurantatiedot kerättiin Helsingissä, Jyväskylässä, Porissa sekä Kuopion ja Rovaniemen seudulla 7.9.–11.9. järjestettyjen rengasratsioiden yhteydessä. Tuloksia verrataan samoilla paikkakunnilla edellissyksynä kerättyyn reilun 2 500 auton otokseen, mikä sekin antaa suuntaa renkaiden kuntokehitykselle. Kaikkiaan viime syksynä tarkastettiin lähes 9 000 henkilö- ja pakettiauton renkaat.

Huonokuntoisia (urasyvyys 0–2 mm) renkaita on nyt peräti 18 prosentilla autoilijoista, kun vuosi sitten osuus oli vain 12,2 prosenttia. ”Aneeminen taloustilanne heijastuu myös rengashankintoihin. Monet ovat ilmeisesti sinnitelleet tavallista pidempään kuluneilla renkailla. Toivottavasti ei kuitenkaan turvallisuuden kustannuksella”, kampanjapäällikkö Risto Keskiruokanen Autonrengasliitosta tulkitsee.

IlmanpainePaineet kohdallaan aiempaa paremmin

Sen sijaan rengaspaineista autoilijat ovat huolehtineet aiempaa paremmin. Vähintään 0,5 barin paine-eroja samalla akselilla sijaitsevien renkaiden välillä mitattiin 5,4 prosentilla autoista, kun vuotta aiemmin osuus oli 8,9 prosenttia. Rengaspaineet vaikuttavat merkittävästi auton ajo-ominaisuuksiin, polttoaineen kulutukseen ja renkaiden käyttöikään.

Ilmanpaineet on syytä tarkistaa kuukausittain ja säätää kuormituksen mukaisesti. Viime syksynä uusiin autoihin pakolliseksi tullut rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS) on osaltaan helpottanut pitämään huolta paineista. Rengaspainevahti auttaa seurannassa, mutta paineiden säätämiseksi on jatkossakin kyyristyttävä renkaiden äärelle.

Talvirenkaiden kesäkäyttö vähenemässä

Talvirenkailla varustettujen autojen osuus syyskuun alun rengasratsioissa oli vain 4,4 prosenttia eli vähemmän kuin kertaakaan aiemmin. Valistus keliin sopivasta rengastuksesta näyttää vähitellen tehoavan. Sadekelitestien mukaan pohjoismaisiin talvioloihin suunniteltu kitkarengas on märällä asfaltilla suorastaan kelvoton ajettava.

Syksyn nopeasti vaihtuvat kelit tuovat haasteita rengasvalintoihin. Alkusyksyn sadekeleihin autoilijoita kehotetaan varustautumaan kunnollisilla kesärenkailla. ”Vähintään yhtä tärkeää on vaihtaa talvirenkaisiin ennen ensiliukkaita. Rengastuksen lisäksi myös asenne ja ajotapa pitää vaihtaa talvimoodiin yleensä jo lokakuussa”, Keskiruokanen painottaa.

Lisätietoja:
Kampanjapäällikkö Risto Keskiruokanen, Autonrengasliitto ry, puh. 0400 698 216
www.autonrengasliitto.fi tai www.rengasratsia.fi


Palaa otsikoihin