Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä
Digitaalinen palvelu kertoo, paljonko renkaissa on vielä pintaa
Innovaatio: 3D-skannaamista hyödyntävä SnapSkan-palvelu tutkii renkaiden kunnon digitaalisesti ja kertoo tulokset suoraan älypuhelimen näytöllä. Palvelu parantaa liikenneturvallisuutta kertomalla renkaiden kunnon vaivatta ja nopeasti
Kauppareissu ja älypuhelin, kuuluu vastaus.
Mutta mikä olikaan kysymys?
Tietenkin se, mitä välineitä tarvitaan oman auton renkaiden urasyvyyden selvittämiseen. Jo kuuden suomalaisen kauppakeskuksen parkkihallista löytyy Nokian Renkaiden kehittämä SnapSkan-palvelu.
Parkkihallin ovelle sijoitettu skanneriramppi mittaa automaattisesti yli ajavan auton renkaiden urat. Kuntoraportin saa samassa suoraan älypuhelimen näytölle.
”Halusimme kehittää palvelun, jonka avulla autoilija saisi mahdollisimman vaivattomasti renkaidensa kunnon selville”, SnapSkaninista vastaava Ville Nikkola Nokian Renkailta sanoo.
Perinteisiä tapoja mittaukseen ovat työntömitta tai uraien syvyyden vertaaminen kahden euron kolikon hopeareunukseen. Mobiilien pysäköintisovellusten yleistyessä yhä harvemmalla on kolikoita autossaan, työntömitta vielä harvemmalla.
”Yleinen ongelma on, että moni autoilija ei tiedä, missä kunnossa renkaat ovat. Tärkein syy palvelun kehittämiselle oli liikenneturvallisuuden parantaminen lisäämällä ihmisten tietoisuutta.”
Palvelu kasvaa vakireittien varrella
SnapSkanin kehitystyö alkoi vuonna 2016. Saman vuoden syksyllä järjestetyn start up -tapahtuma Slushin yhteydessä ensimmäinen kokeiluversio nousi Q-Parkin Helsingin Erottajalla sijaitsevaan parkkihalliin.
”Alusta asti ihmisten kiinnostus oli suurta. Keräsimme käytännön kokemuksia ja kehittelimme prototyyppiä puolisen vuotta.”
Ensimmäinen nykyisen palveluverkoston SnapSkan-laitteista pystytettiin Turun Stockmannin Q-Parkin pysäköintitaloon seuraavana vuonna. Sittemmin verkosto on laajentunut Suomessa viidellä parkkihallissa toimivalla mittausasemalla. Ulkomailla palvelu on ehditty pystyttää Norjan pääkaupunki Osloon. Lisäksi teknologiaa hyödyntävät useat Vianor-ketjun rengas- ja autonhuoltoliikkeet.
”Verkostoa on tarkoitus laajentaa. Periaatteessa laitteiden siirtelykin kävisi melko helposti, mutta etsimme mittauspaikkoja, joissa mahdollisimman moni käy asioillaan toistuvasti ja pysymme sitten siellä.”
Näin uramittausten tekemisestä tulee autoilijalle rutiinia.
”Kauppakeskuksen näkökulmasta kyseessä on asiakkaalle lisäarvoa tuottava palvelu. Sijoituspaikat ovat löytyneet hyvin.”
Digitaalinen raportti kertoo sanoin ja kuvin
SnapSkanin toiminta perustuu skannausteknologiaan, joka on Englannissa toimivan yhteistyökumppanin käsialaa. Kun auto ajaa mittausrampin yli, rengas osuu laukaisimeen. Se puolestaan käynnistää laser-optiikkaa hyödyntävän mittauksen.
”Laite skannaa noin viiden sentin palan, johon se luo 300 000 mittapistettä. Pistepilven avulla syntyy 3D-kuva renkaan kulutuspinnasta.”
Sen jälkeen valinta on autoilijan. Hän voi jatkaa matkaansa tekemättä mitään, tai sitten hän voi kirjautua SnapSkan-palveluun. Kun rekisterinumeronsa syöttää palvelun verkkosivulle tai lähettää sen palveluun tekstiviestinä, saa paluupostissa maksuttoman sähköisen raportin.
Se kertoo jokaisen renkaan urasyvyyden, sekä kertoo sanoin ja havainnekuvin, mitä kunto käytännössä tarkoittaa.
”Lähtökohtamme on kasvattaa tietoisuutta renkaiden kunnon merkityksestä liikenneturvallisuudelle. Palvelu toimii rengas- tai automerkistä riippumatta, ja tulosten kanssa voi astua juuri siihen rengasliikkeeseen, missä muutenkin on tottunut asioimaan.”
Ei sakkolappua!
Puolessatoista vuodessa SnapSkan on mitannut uria noin 730 000 kertaa. Huonokuntoisilla renkailla ajaa joka kymmenes.
”Se on aika hyvin linjassa rengasalan muihin tutkimuksiin.”
Hienoa, lähes yhdeksällä kymmenestä tilanne on siis hyvä. Paitsi, ettei ole.
Luvuiksi käännettynä prosentit nimittäin muuttuvat karuiksi luvuiksi. Pelkästään Suomen noin 2,7 miljoonan henkilöauton määrään suhteutettuna tämä merkitsee sitä, että tiellä ajaa lähes 300 000 autoa liian kuluneilla renkailla. Ne ovat selkeä turvallisuusriski.
”Kun tietoisuus lisääntyy, kaikki voittavat. Rahassa mitattuna Suomessa käytetään yli miljardi euroa vuodessa liikenneonnettomuuksien korvauksiin – ihmisten kärsimyksistä puhumattakaan.”
Suurin osa SnapSkanin tuomasta palautteesta on ollut myönteistä, mutta epäilijöitäkin on. Osa ihmisistä on ajatellut, että laite ´ratsaa´ renkaat ja lähettää tulokset viranomaisille.
Näin ei kuitenkaan ole. Tieto jää vain palveluun ja katoaa määräajassa, jos palveluun ei kirjauduta.
”Syyllistämisen sijaan uskomme oikean rengastiedon vaikuttavan autoilijoihin paremmin. Sakkolappua ei tätä kautta autoon tule!”
Digitaalisuus pakottaa alan uudistumaan
Kivenheiton päässä SnapSkanin palvelupisteeltä suuren automarketin parkkihallissa painepesuri pärskii vettä. Jo pitkään autonsa on voinut jättää pestäväksi ostosreissun ajaksi ja jatkaa kohti kotia pinta kiiltävänä. Juuri kätevien, ihmisen arkea auttavien palveluiden näkökulmasta koko rengasalalla on kirittävää, Nikkola näkee.
”Tämä on ensimmäinen steppimme nykyaikaiseen suuntaan. Monessa suhteessa rengasalan palvelu elää vielä 80-luvulla, eli asian voi nähdä niinkin, että monessa asiassa voi parantaa melko helpostikin.”
Palvelukonseptin näkökulmasta SnapSkan luo suuntaa tulevasta. Samanlaisella tekniikalla voisi algoritmien avulla tutkia esimerkiksi renkaan ilmanpaineen, tai sillä voisi löytää epätasaisen kulumisen perusteella mahdolliset virheet auton ohjauskulmissa.
”Seuraavana markkinoille ovat tulossa älyrenkaat. Nykykuljettaja haluaa palautteen heti, ja koko rengasalalla datan kerääminen ja sen hyödyntäminen entistä parempina palveluina ovatkin suuri mahdollisuus.”