Suomen Rengaskierrätys Oy

Suomessa poistuu vuosittain käytöstä 65 000 tonnia autonrenkaita. Määrä merkitsee noin kuutta miljoonaa henkilöauton rengasta, jotka riittäisivät täyttämään noin 340 jalkapallokenttää. Suomen Rengaskierrätyksessä tehtävämme on pitää toimivalla kierrätysjärjestelmällä luonto puhtaana autoilijoiden ja rengasalan ammattilaisten puolesta. Samalla kehitämme renkaista uusiomateriaalia suomalaiselle kiertotaloudelle. 


Rengasalan vapaaehtoisuus loi toimivan järjestelmän
Tuntuu uskomattomalta, että vain vajaat 30 vuotta sitten rengasalalla havaittiin ongelma, jollaista tänä päivänä ei voisi kuvitellakaan. Renkaita käytettiin siinä missä nytkin, mutta kilometrien tullessa täyteen rengassarjat päätyivät jätteenä kaatopaikalle, tai vielä pahempaa, suoraan luontoon. Ensimmäisenä ongelmaan havahtuivat rengasalan toimijat ja maahantuojat. Varmistaakseen omien tuotteidensa asianmukaisen keräyksen ja kierrätyksen, rengaskauppiaat, valmistajat ja maahantuojat perustivat vuonna 1995 Suomen Rengaskierrätys Oy:n. Keräystoiminta alkoi vuonna 1996 ja on kehittynyt jatkuvasti yhä tehokkaammaksi ja kattavammaksi. Renkaiden kierrätysaste on vakiintunut lähes sataan prosenttiin, eli käytännössä jokainen Suomessa käytetty rengas päätyy lopulta uusiotuotteeksi. Toimintamme aikana olemme keränneet ja kierrättänet yli miljoona tonnia renkaita. 

Laki ohjaa ja tukee kierrätysjärjestelmän tavoitteita
Suomen Rengaskierrätys on toiminut vuodesta 1997 lain säätämänä tuottajayhteisönä, jonka kautta sen jäsenet voivat järjestää tuotteidensa keräyksen ja kierrätyksen. Renkaiden kierrättämistä Suomessa ohjaa ympäristölaki. Samana vuonna, kun renkaiden keräystoiminta alkoi 1996, Suomen valtioneuvosto antoi ensimmäistä kertaa asetuksen käytöstä poistettujen renkaiden hyödyntämisestä ja käsittelystä valtioneuvosto. Myöhemmin lakia on täsmennetty ja kehitetty. Viimeisin versio on vuodelta 2012. Asetus renkaasta koskee: 

  • moottorikäyttöisen ja muun ajoneuvon tai laitteen renkaita, joiden tuottajana pidetään tällaisen renkaan valmistajaa, maahantuojaa tai pinnoittajaa taikka renkailla varustetun ajoneuvon tai laitteen maahantuojaa
  • lain mukaan näiden on järjestettävä käytöstä poistettujen renkaiden erilliskeräys ja hyödyntäminen 
  • laki edellyttää, että vuosittain vähintään 95 painoprosenttia markkinoille saatettujen renkaiden määrää vastaavasta määrästä renkaita valmistellaan uudelleenkäyttöön, kierrätetään tai hyödynnetään muuten
Tuottajayhteisönä huolehdimme siitä, että jäsenemme lakisääteiset tavoitteet täyttyvät vaivattomasti ja tehokkaasti. Hyödyntämisaste on Suomessa ollut jo vuosia yli tavoitteen.


Kuluttaja ansaitsee edullista vaivattomuutta
Haluamme tehdä kuluttajan puolesta mahdollisimman paljon. Ajattelemme, että järjestelmä on toimiva silloin, kun kuluttaja ei edes huomaa sitä. Useimmiten kuluttajan ja renkaiden kierrätyksen kosketuspinta näkyykin vain uuden rengassarjan hankinnan yhteydessä. Tuolloin asiakas maksaa renkaan kierrätysmaksun, joka vuonna 2024 on 1,74 euroa henkilöauton renkaalta. Maksut mahdollistavat renkaiden asianmukaisen ja ympäristöystävällisen kierrättämisen. Kun renkaat ovat tulleet tiensä päähän, niiden luovuttaminen rengasliikkeen tai järjestelmämme vastaanottopisteen kautta on kuluttajalle maksutonta. Pyrimme kehittämään toiminnastamme yhä tehokkaampaa, ja olemmekin kyenneet laskemaan kierrätyshintoja useana vuotena peräkkäin.

Kierrätystuotteet säästävät luontoa
Kun renkaat poistuvat käytöstä ja siirtyvät kierrätysjärjestelmäämme, Suomen Rengaskierrätys kerää ne alueterminaaleihinsa ja lajittelee renkaat ominaisuuksiensa mukaan jatkokäyttöä varten. Suurin osa rengasleikkeestä käytetään hyvien ominaisuuksiensa vuoksi erilaisiin kohteisiin maanrakennuksessa. Nykyisin yhä useampi rengas päätyy puhdistamaan vesiä, suojamateriaaliksi leikkipuistoihin tai kimmoisuutta lisääväksi täytteeksi ratsastuskentille. Kehitämme jatkuvasti yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa yhä parempia menetelmiä rengasmateriaalin hyödyntämiseksi kiertotalouden raaka-aineena. Näin voimme vähentää neitseellisten raaka-aineiden tarvetta ja luomme samalla työpaikkoja Suomeen.

Renkaiden kierrätys numeroina

  • Vuonna 2023 kerättiin yhteensä 59 300 tonnia käytöstä poistettuja renkaita. Tästä pinnoitettavaksi toimitettiin 11 tonnia, materiaalihyötykäyttöön n. 57 500 tonnia ja energiahyötykäyttöön n. 9000 tonnia rengasta.
  • Käytöstä poistettuja renkaita on kerätty vuosina 1996 – 2023 yhteensä 1 257 185 tonnia. Vuosittain Suomessa poistuu käytöstä noin 62 000 tonnia renkaita, eli noin 7,7 miljoonaa henkilöauton rengasta.
  • Suomen Rengaskierrätyksellä on noin 3400 keräyspistettä, jotka katattavat koko maan 
  • Lisää tietoa renkaiden kierrätyksestä ja vastaanottopisteistä löydät verkkosivuiltamme.

Suomen Rengaskierrätys Oy

Perustettu
31.10.1995

Yhtiön osakkaat
Autorengasliiton palveluyhtiö ARL-palvelu Oy,
Bridgestone Europe NV/SA Suomen Sivuliike,
Continental Rengas Oy,
Goodyear Finland Oy AB,
Nokian Renkaat Oyj,
Suomen Michelin Oy 

Toimitusjohtaja
Risto Tuominen

Verkossa
www.rengaskierratys.com