Usein kysyttyä renkaiden kierrätyksestä
Milloin renkaat ovat kuluneet vaihtokuntoon?
Laki vaatii henkilö- ja pakettiautojen kesärenkailta vähintään 1,6 mm:n urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään 4 milliä. Talvirenkaiden minimiurasyvyys on 3 mm, mutta vaativilla talvikeleillä suositellaan vähintään 5 millin urasyvyyttä.
Mihin käytetyt renkaat voi viedä kierrätettäväksi?
Uuden jätelain mukaan käytetyt renkaat voi viedä maksutta mihin tahansa renkaita myyvään liikkeeseen, jos ne vastaavat määrältään ostettavia uusia renkaita. Rengaskierrätyksen vastaanottopisteisiin voit palauttaa vanhat renkaasi maksutta ilman ostovelvoitetta. Renkaita ei saa viedä kaatopaikalle.
Mitkä renkaat kelpaavat kierrätykseen?
Kaikki renkaat kelpaavat Suomessa kierrätykseen. Renkaan tuottajilla on kierrätysvastuu muun muassa henkilö-, paketti- ja kuorma-autojen, mopojen, skoottereiden, moottoripyörien, mönkijöiden, mopoautojen, perävaunujen, työ- ja metsäkoneiden sekä traktorien ja muiden maatalouskoneiden renkaista.
Voiko renkaat palauttaa vanteilla?
Rengaskierrätyksen vastaanottopisteet ottavat ilmaiseksi vastaan vain vanteettomia renkaita. Vanteet poistetaan rengasliikkeissä erikseen sovittavaa korvausta vastaan.
Paljonko renkaiden kierrätys maksaa?
Renkaiden kierrätysjärjestelmä rahoitetaan uusien renkaiden oston yhteydessä perittävällä kierrätysmaksulla. Näin maksu kohdistuu renkaiden käyttäjiin, eikä esimerkiksi verotuksen kautta kaikkiin kansalaisiin. Rengaskohtaiset kierrätysmaksut ilmenevät nettisivuiltamme.
Miten käytöstä poistettuja renkaita hyödynnetään?
Renkaat pyritään mahdollisuuksien mukaan pinnoittamaan uudelleenkäyttöön, kierrättämään materiaalina tai hyödyntämään energiana jätehierarkian mukaisesti. Rengasmateriaali jalostetaan leikkeeksi, rouheeksi, granulaatiksi tai jauheeksi eri käyttötarkoitusten mukaan.
Mikä on renkaiden hyödyntämisaste?
Suomessa käytännössä kaikki käytöstä poistetut renkaat kerätään ja hyödynnetään. Renkaiden tuottajille asetettu 95 prosentin vuotuinen hyödyntämistavoite ylitetään kirkkaasti, sillä kierrätysjärjestelmään päätyy runsaasti myös renkaita, jotka ovat peräisin renkaiden etämyynnistä tai tuottajayhteisöön kuulumattomilta tuottajilta.
Kuinka hyvin renkaat kiertävät muualla?
Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä tuottajavastuuseen perustuvassa renkaiden kierrätyksessä. Muissa EU-maissa kierrätysjärjestelmiä alettiin toden teolla kehittää vasta 2000-luvun puolella kaatopaikkadirektiivin myötä. Nykyään käytettyjen renkaiden hyödyntämisaste on Euroopassa keskimäärin 95 prosenttia.
Kuka vastaa renkaiden kierrätyksestä Suomessa?
Kierrätysvastuu on renkaiden tuottajilla eli valmistajilla, maahantuojilla ja pinnoittajilla. Tuottajien on huolehdittava kierrätyksestä itse tai liittymällä tuottajayhteisöön laiminlyöntimaksun uhalla. Suomen Rengaskierrätys Oy on tällä hetkellä ainoa tuottajarekisteriin hyväksytty tuottajayhteisö maassamme.
Onko renkaan kuluttajalla kierrätysvelvollisuutta?
Renkaan kuluttajalla ei ole kierrätysvelvollisuutta, mutta vastuullinen kuluttaja huolehtii renkaistaan sekä turvallisuutta että ympäristöä ajatellen. Tehokkaan ja kattavan kierrätysjärjestelmän ansiosta kuluttaja pääsee eroon vanhoista renkaistaan maksutta ja vaivattomasti.