Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä

Ilman paineita

Oikea ilmanpaine on renkaalle ihan yhtä tärkeä kuin öljy moottorille

Vianor_120718_1

Kaivoslouheauton rengas on järeä, mutta joskus sekään ei mahda mitään pienelle kivensirulle. Jos kulutuspintaan tullut pisto aiheuttaa kudoslankojen katkeamista eikä vauriota huomata, seuraukset voivat olla melkoiset.
”Jossain vaiheessa rengas ei enää jaksa pitää painetta sisällään ja se räjähtää”, Bridgestonen avainasiakaspäällikkö Jouni Kalpio kertoo.
”Tuollaisen 59/80R63-kokoisen renkaan ilmatila on noin 9 800 litraa. Kun rengas on pumpattu seitsemän barin paineeseen, räjähtäessä siitä vapautuu noin 68 kuutiota ilmaa sekunnin murto-osassa.”
Siinä sitten vaurion aiheuttanut pikkukivi ja paljon muutakin lentää kauas. Onneksi tällaiset vauriot ovat nykypäivän laadukkailla renkailla harvinaisia. Rengasturvallisuus on teollisuudessa ja kaivoksilla varsin hyvällä mallilla, Kalpio kertoo 36 vuoden rengasalan kokemuksellaan.
”Ymmärrys ja tietous rengasasioista ovat selkeästi parantuneet. Työmailla tekeminen on pääsääntöisesti kontrolloitua, ammattimaista ja turvallista.”

Välitön korjaus pelastaa renkaan
Kuten pienemmissäkin renkaissa, tyypillinen järeän renkaan vaurio johtuu mekaanisista syistä. Kulutuspintaan tulee pisto tai kylkiosaan viilto.
”Esimerkiksi louheen pala jää kiinni renkaan urien väliin ja painuu lopulta kumin sisään. Tällaiset vauriot näkee paljaalla silmälläkin.”
Jos korjausta ei tehdä heti, peli voi olla menetetty.
”Nykypäivän työkonerenkaassa on täysteräsrunko ja sen päällä täysteräsvyöpaketti. Kumi suojaa terästä kosteutta vastaan. Jos suojaus pettää, ruostuminen alkaa heti, leviää nopeasti ja tuhoaa rungon.”

Vajaalla paineella rengas on kovilla
Vauriot saattavat aiheutua myös käyttövirheistä, ja niiden ehkäisemisessä kuljettajalla on suuri vastuu. Renkaan kuormitusta voidaan seurata tkph-arvolla, joka on luku, tonnia ja kilometriä tunnissa.
”Se tulee renkaan keskikuormasta ja työvuoron keskinopeuden summasta. Jos valmistajan antama tkph-arvo ylittyy, on vähennettävä kuormaa tai nopeutta.”
Työtehoja maksimoitaessa saatetaan kuitenkin sortua riskinottoon. Esimerkiksi kaivoslouheauto voi kantaa jopa 300–400 tonnin kertakuorman malmia. Vajaalla paineella rengas olisi tuolloin kovilla.
”Ilma kantaa kaiken kuorman. Rengasrunko on vain ikään kuin paineastian kuori, joka mahdollistaa sen, että ilma pysyy sisällä”, Kalpio kuvailee.
”Oikea ilmanpaine on renkaalle ihan yhtä tärkeä kuin öljy moottorille.”

Teksti ja kuva Jussi Eskola



Palaa otsikoihin