Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä

Kiertotalous tarvitsee hyvää lainsäädäntöä ja sitä tuntevia erityisasiantuntijoita

Alan vaikuttaja: Eini Lemmelä vastaa ympäristöministeriössä renkaiden ja autojen tuottajavastuuta koskevan lainsäädännön valmistelusta. Lainsäädännön tehtävänä on edistää tuotteiden kestävyyttä ja materiaalien turvallista uusiokäyttöä.


Jos tuntuu siltä, että lukee ja lukee mutta mitään ei jää päähän, kannattaa todennäköisesti kysyä vinkkiä Eini Lemmelältä. Uusien asiakokonaisuuksien nopea sisäistäminen on hänen erikoiskykynsä.

”Kun ajoneuvojen kiertotaloutta koskevat neuvottelut alkavat, reissaan tiheästi Brysseliin kokouksiin. Päivittäinen työni on asioihin perehtymistä, selvän ottamista ja keskustelemista. Olen huomannut, että asiat oppii parhaiten, kun kirjoittaa samalla muistiota”, Lemmelä vinkkaa.

Ympäristöministeriön ilmasto- ja ympäristönsuojeluosaston erityisasiantuntijana Lemmelä osallistuu EU-säädöksiin liittyviin neuvotteluihin. Kun valtioneuvostossa on valmisteltu Suomen kanta neuvotteluja varten, sen hyväksyy eduskunta. 

Lemmelä näkee, että tuottajavastuu on Suomessa hoidettu hyvin. Se vauhdittaa materiaalien hyötykäyttöä, millä puolestaan on vaikutusta raaka-aineiden riittävyyteen ja ilmastonmuutoksen hillintään.

”Kiertotalous on yksi keino tehdä yhteiskunnasta kestävämpi. Jos saadaan materiaalit ja tuotteet pidettyä käytössä, ei tarvitse louhia uusia luonnonvaroja, ja näin syntyy vähemmän päästöjä.”


Hyvät lait edistävät kiertotaloutta

Pirkanmaan Ely-keskus ohjaa ja valvoo Suomen Rengaskierrätyksen ja 13 muun tuottajayhteisön toimintaa. Lemmelän putiikin eli ympäristöministeriön työtä on lainsäädännön kehittäminen.

”Kiertotaloutta halutaan edistää ja päästä lineaarisesta kuluttamisesta siihen, että tuotteet pysyvät pitkään kierrossa. Se ei kuitenkaan tapahdu ainakaan laajassa mittakaavassa ilman ohjausta valtion puolelta”, Lemmelä sanoo.

Toimivassa kiertotaloudessa tarvitaan sekä rajoittavaa että esteistä vapauttavaa lainsäädäntöä. Lakien on edistettävä vihreää liiketoimintaa ja hyötykäyttöä, mutta sen nimissä ei voida sallia mitä vain.

”Lainsäädännöllä rajoitetaan, mutta pyritään myös tekemään oikeita asioita mahdolliseksi. Hyvä esimerkki on asetus siitä, miten jäte lakkaa olemasta jätettä, kun se kierrätetään oikein. Näin voidaan turvallisella tavalla mahdollistaa uusiokäyttöä”, Lemmelä sanoo.


Autojen ja renkaiden asiantuntija

Lemmelä sai ministeriössä autojen ja renkaiden tuottajavastuualat kontolleen kesällä. Sitä ennen hän oli jo ehtinyt käydä Suomen Rengaskierrätyksen kiertotalouslaitoksen avajaisissa Lopella.

”Siitä tuli hyvä fiilis. Oli hienoa nähdä, miten rengasta käsitellään, mitä se sisältää ja miten myös esimerkiksi renkaan metallit irrotetaan ja laitetaan kiertoon.”

Lemmelä sanoo suoraan, että hän on ammatissaan elementissään. Jo nuorena häntä kiinnosti työ ympäristönsuojelun parissa ja ´maailman pelastaminen´. Työt aiemmin Suomen Yrittäjissä ja sittemmin ympäristöministeriössä ovat opettaneet, että tavoite edellyttää sekä liiketoimintaa että lakeja. 

Ennen kaikkea siksi, että jätettä syntyy liikaa. Hyvän lainsäädännön ja tuottajavastuun tehtävä onkin Lemmelän mielestä ohjata tuottajia jo suunnitteluvaiheessa miettimään nykyistä enemmän sitä, miten tuotetta voidaan käsitellä ja kierrättää uudelleenkäyttöön.

”Esimerkiksi renkaan tapauksessa pitäisi pystyä kestävyyteen ja siihen, että renkaita kyetään kierrättämään, kun niistä tulee jätettä. Ja niin, että niistä voidaan valmistaa tuotteita, joissa ne voivat korvata neitseellistä raaka-ainetta”, Lemmelä sanoo.


Teksti ja kuva:

Juho Paavola


Palaa otsikoihin