Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä

14.5.2019

Kuilun reunalla

Alan vaikuttaja: Nykymenolla raaka-aineiden tarve maailmassa kasvaa siihen tahtiin, että vuonna 2040 kulutukseen tarvittaisiin neljän maapallon luonnonvarat. Nyt on syytä siirtyä kiertotalouteen, uskoo europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

SR_alanvaikuttaja_sirpa_pietikainen_web_1080x720
Jos kulutustottumuksemme eivät muutu, tarvitaan vuoteen 2040 mennessä neljän maapallon resurssit. Koska tämä ei ole mahdollista, ainoa ratkaisu on kehittää kiertotaloutta ja luoda sitä tukevaa lainsäädäntöä.
Seisot jyrkänteen reunalla, selkä kohti pudotusta. Askel taaksepäin ja seuraukset ovat kohtalokkaat. 

”Tällä hetkellä olemme maapallon kanssa tuossa tilanteessa. Jos peräydymme, on edessä tuho: maapallon kantokyky pettää. Vaaranmerkit ovat todellisia, mutta pelottelun sijaan nyt on aika toimia”, sanoo europarlamentaarikko (EPP) Sirpa Pietikäinen. 

On hyviäkin uutisia. Meitä on varoitettu kohtalokkaasta taka-askeleesta, ja nokkamme edessä on kestävä ja kantava maa eli kiertotalous. Meillä on myös teknologia eli jalat, joilla voi ottaa pelastavat askeleet. 

”Kestävän kehityksen rahoituspakettikin on olemassa, mutta nyt monet rahoituskannustimet ohjaavat investointeja väärään suuntaan.” 

Aikaa maapallon pelastamiseksi ei ole paljon. Pietikäisen mukaan sitä on riittävästi, kunhan tehdään nopeita, tiedepohjaisia ratkaisuja. Tarvitaan myös yhteisiä mittareita niiden vaikutusten arviointiin. 


Tarvitsemme pian neljä maapalloa

Pietikäinen on tehnyt töitä ympäristöasioiden eteen Euroopan parlamentin jäsenenä, meppinä vuodesta 2008.

”Yksittäisen mepin mahdollisuudet vaikuttaa asioihin ovat hyvät, kun kerää ympärilleen samanmielisiä kollegoita ja on aktiivinen. Teen töitä rahoituksen ohjaamiseksi kestävään toimintaan ja olen mukana kiertotalouden ja jätelainsäädännön kehittämisessä.”

Jos mitään ei tehdä ja asiat etenevät nykymalliin, tarvitsisimme kulutuksen kattamiseen neljän maapallon luonnonvarat vuonna 2040. 

”Tuotteiden käyttöikiä täytyy pidentää, ja materiaalien hyötyarvo on saatava kymmenkertaiseksi nykyisestä. Meillä ei ole varaa lyhyt­ikäisiin halpatuotteisiin.” 


Tukeva lainsäädäntö on välttämätöntä

Renkaitakin pitäisi pohtia. Kuinka ne saadaan kestämään kauemmin ja miten rengasmateriaalia voisi hyödyntää entistä pidemmälle? Rengastoimialan asiantuntijoita tarvitaan suunnittelemaan kestävää kiertoa ja jätteiden poistamista tuotteista.

”On mietittävä, mikä on kestävä rengas ja mitä vaaditaan lainsäädännöltä? Ja myös sitä, onko meillä vääriä kannustimia, esimerkiksi sellaisia, jotka ohjaavat romuttamaan autoja purkamisen sijaan?” 

Pelisääntöjen kehittäminen ja muuttaminen vaativat lainsäädäntötyötä. 

”Komissiolta ei ole odotettavissa lainsäädäntöesityksiä kevään vaalien takia. Uusi komissio pääsee työn äärelle alkuvuodesta 2020, ja uusia lakiesityksiä voidaan odottaa tuon vuoden aikana.”


Tuotepassista kiertotalouden työkalu?

Tuottajavastuu edellyttää renkaiden tuottajia huolehtimaan kierrätyksestä. Renkaiden lisäksi tuottajavastuu koskee Suomessa viittä muuta tuoteryhmää, mukaan lukien autot ja akut.

”Idea tuottajavastuusta on kylvetty, mutta maaliin on vielä matkaa. Vastuuseen pitäisi kuulua myös tuottajan hallintaoikeus tuotteeseen sen elinkaaren ajan. Näin kuluttajallakin olisi velvoitteensa materiaalien kierrätyksessä.”

Pietikäinen uskoo kiertotalouteen, jossa materiaali kiertää pitkään joko tuotteena tai palveluna. Esimerkistä käy raskaan liikenteen rengasliisaus, jolla materiaalien käyttöikiä on saatu pidemmiksi. 

” Jotta laaja tuottajavastuu voi toteutua, tarvitaan tuotepassi eli tuotteen mukana kulkeva tägi, joka kertoo materiaaleista. Tägi auttaa myös palveluntarjoajia materiaalien kiertoaikojen optimoinnissa.”  

Aidossa kiertotaloudessa tuotteet on suunniteltu päivitettävistä osista. Kännykkään voisi esimerkiksi saada lisämuistia tai vaihtaa paremman kameran. Eikä akun tiltatessa vaihdettaisi koko puhelinta, vaan hankittaisiin korjattu ja uudenveroinen akku. 

”Se toimisi kuin varattoman lapsiperheen mekko, joka kulkee paranneltuna läpi koko sisarussarjan ja jatkaa sen jälkeen elämää siivousrättinä.”


Teksti Marjukka Puolakka 

Kuva Jirina Alanko


Palaa otsikoihin