Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä
Lääkkeet ja renkaat, molemmat pyöreitä
Apteekkariliitossa pitkään työskennellyt Nina Sillantaka aloitti Autonrengasliiton asiamiehenä viime talvena. Hän haluaa lujittaa entisestään rengasalan mainetta työnantajana ja pitää itse huolen siitä, että renkaat päätyvät kierrätykseen hämmästyttävän nopeasti.
Harmi, että haastattelu on neuvotteluhuoneessa. Sinne ei mahdu autolla, ei edes uudella autolla.
Sellaisen Autonrengasliiton asiamies Nina Sillantaka on juuri hankkinut käyttöönsä.
”Kun menin liikkeeseen, kysyin ensimmäisenä myyjältä, minkälaiset renkaat autossa on. Sellaista en vuosi sitten olisi voinut kuvitellakaan kysyväni. Tieto lisää uteliaisuutta ja tuskaa”, Sillantaka nauraa.
Hän aloitti Autonrengasliiton asiamiehen tehtävässä joulukuussa 2022. Työnantajajärjestönä Autonrengasliitto kuuluu Palvelualojen työnantajat Paltaan. Perinteisesti asiamies on ollut taustaltaan paltalainen työmarkkinajuristi, mutta Sillantaan kannukset ovat viestinnässä ja yhteiskuntasuhteissa. Ennen Paltaa hän työskenteli eduskunnassa ja Apteekkariliitossa, jossa vaikuttaminen tuli tutuksi.
”Renkaissa ja lääkkeissä on yllättävän paljon yhteistä. Molemmat ovat pyöreitä”, Sillantaka nauraa ja jatkaa.
”Molemmat koetaan itsestäänselvyyksinä ja samalla molemmissa on bisneksen näkökulmasta sama ristiriita. Niitä halutaan myydä, mutta samalla mukana on aito halu kehittää terveyttä ja turvallisuutta.”
Suomen johtava rengasturvallisuuden asiantuntija
Kun Sillantaka astui puikkoihin, Autonrengasliiton toimiston työ muuttui. Työmarkkinakysymykset hän jättää mielellään Paltan työmarkkinajuristeille ja keskittyy itse kehittämään liiton toimintaa ja jäsenpalveluita.
”Kyllähän selvä tavoite on se, että olisimme asiantuntija ja rengasalan tietopankki. Kuluttajan suuntaan kyse taas on sen kuvan kirkastamisesta, että rengasliike on alan asiantuntijayritys, jonka palvelun ostaminen kannattaa.”
Tärkeä tavoite Sillantaalla on turvallisuustyö. Autoliiton ja Liikenneturvan ohessa Autonrengasliitto on Suomessa harvoja puolueettomia tahoja, jotka tuottavat liikenneturvallisuustietoa kuluttajille. Autonrengasliitossa painopiste on renkaiden vaikutuksessa ajoturvallisuuteen.
”On itsestään selvää, että jos autossa on sliksit talvella, huonosti voi käydä. Samalla kuitenkin suuri osa huonoilla renkailla ajavista kuljettajista ei edes tunne renkaidensa kuntoa. On tehtävä paljon työtä sen eteen, miten nämä kuljettajat tavoitettaisiin.”
Toinen puoli turvallisuutta ovat rengasalan työtavat. Ne ovat kehittyneet harppauksin muun muassa rengasturvallisuuskorttikoulutusten ansiosta. Niitä Autonrengasliitto järjestää yhdessä Teollisuusliiton ja Työturvallisuuskeskuksen kanssa muutaman kerran vuodessa eri puolilla Suomea.
”Oikeat työtavat ja turvavarusteet ovat tärkeitä työtapaturmien ehkäisyssä. Uutena asiana otamme mukaan henkisestä puolesta huolehtimisen. Avunsaanti matalalla kynnyksellä korostuu miesvaltaisella alalla, missä henkisistä ongelmista ei aina ole ollut tapana puhua.”
Rengasmyyjä pysyy kiitollisena
Nykyisessä työssään Sillantaka on oppinut tuntemaan renkaat. Samalla hän on oppinut tarkastelemaan myös itseään kuljettajana rengassilmälasien läpi.
”En ole tekninen rengasasiantuntija, mutta tykkään ajaa ja mielestäni auton pitää olla sellainen, että siellä viihtyy.”
Valtaosa Sillantaan ajoista tapahtuu kaupungissa sekä pitemmillä työmatkoilla. Liikenteessä hän kuluttaa mieluummin renkaita kuin aikaa.
”Sanotaan näin, että rengasmyyjäni on kiitollinen. Onnistun ajamaan niin, että kulutan renkaat nopeasti. Viimeksi ei talvirenkailla päästy kolmanteenkaan talveen, kun valtaosa nastoista oli jo lähtenyt.”
Sitä on katsottava myönteisesti. On hyvä, että kuljettaja tuntee ja uusii renkaansa, ja ainahan Suomen Rengaskierrätyksen on hyvä saada lisää materiaalia uusioraaka-aineen tuotantoon.