Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä
Paineet hallintaan
Oikeat rengaspaineet tuovat turvallisuutta ja säästävät luontoa sekä renkaita. Kiitos tulevan asetuksen, uuden auton ostavan ei tarvitse pian bareilla päätänsä vaivata.
Ei kukaan, kuuluu oikea vastaus. Mutta mikä on kysymys? – Kuinka moni autoilija käy kerran kuukaudessa tarkastamassa rengaspaineet, Rema Tip Top Oy:n Suomen toimitusjohtaja Ben Wickström kysyy ja jatkaa. On kahdenlaisia autoilijoita. Ne jotka eivät käy ja ne jotka valehtelevat käyvänsä. Siksi moni autoilija ajaa tietämättään liian alhaisilla rengaspaineilla. Se heikentää auton käsiteltävyyttä ja kasvattaa polttoaineen kulutusta. Pian tietämättömyyteen on turha vedota. Marraskuun alusta kaikista EU:ssa myytävistä uusista autoista on nimittäin löydyttävä ajotietokoneeseen integroitu rengaspainevaroitin. USA:ssa vastaava laki on ollut voimassa jo vuodesta 2007 lähtien.
– EU-tasolla ekologia eli hiilidioksidipäästöjen alentaminen ja liikenneturvallisuus ovat olleet perustelujen kärjessä. Kannattaako bareista sitten ottaa paineita, jos auto kulkee? Kyllä vain, jos tilastoja on uskominen. Maasta ja tutkimustavasta riippuen liian alhaiset rengaspaineet ovat olleet taustalla noin 25 – 40 prosentissa vakavista onnettomuuksista.
– Etenkin liian matalat rengaspaineet ovat vaaralliset, sillä lussu rengas reagoi hitaasti.
Samalla matalat rengaspaineet käyvät kukkaron päälle. Energiatehokkuuttatutkivan Motivan mukaan puoli baria liian alhainen rengaspaine nostaa polttoaineen kulutusta noin 0,3 litraa sadalla kilometrillä.
– Se on vähän sama juttu kuin että lastaat puutarhassa kottikärryt täyteen. Niitä on raskas työntää, mutta kun pumppaat renkaan kovaksi, meno kevenee kummasti. Mitä kevyemmin rengas rullaa, sitä vähemmän syntyy myös hiilidioksidipäästöjä. Ekologisuuden kukonlauluun heränneellä aikakaudella tärkeä peruste rengaspaineiden hallitsemiseksi on myös se, että matalat paineet lyhentävät renkaan käyttöikää turhaan.
– Vajaapaineinen rengas kulkee lintassa. Se synnyttää kitkaa, joka taas synnyttää lämpöä ja lämpö kuluttaa rengasta.
EU-tason asetukset herättävät usein myös kritiikkiä, mutta Wickströmin mielestä rengaspainevaroittimesta on vaikea keksiä poikkipuolista sanaa. Jos rengaspaineiden ylläpito helpottuu ja auttaa säästämään henkiä sekä ilmakehää, se kannattaa.
– Ehkä jatkossa myös onnettomuustutkinnassa autosta pystytään katsomaan, minkälaiset rengaspaineet olivat ennen onnettomuutta. Se ei tietenkään juuri sitä ihmistä lohduta, mutta tiedoista voi olla apua muille.
Wickströmin edustama Rema Tip Top on vuonna 1932 Saksassa perustettu tukkuyritys. Se myy rengasliikkeille erilaisia tarvikkeita, kuten korjaussarjoja, venttiileitä ja rengasrasvoja. Uusimpana jäsenenä tuoteperheeseen ovat tulleet ilmanpainetta mittaavat venttiilit, jotka yhdistetään sensoriosan kautta ajotietokoneeseen. Merkkineutraalin varoitinsarjan ideana on toimia täydennyssettinä uuden auton ostajalle. Usein auto myydään kesärenkaat alla, mutta talvirenkaat on ostettava itse.
– Rengasliike ohjelmoi sensorin sopimaan juuri siihen autoon. Tällä hetkellä rajoituksia on lähinnä tietokannan laajuudessa, ja sekin laajenee pienellä viiveellä koko ajan.
Autovalmistajat suojaavat omia intressejään. Ne haluaisivat myydä alkuperäisosia niin usein kuin mahdollista.
– Mutta rengasliikkeen on taas kyettävä palvelemaan kaikkia, ja me haemme heille ohjelmoitavalla yleissensorilla sopivaa ratkaisua.
Tunnistimet kestävät käytössä noin viidestä seitsemään vuotta. – Käytännössä se tarkoittaa sisäänrakennetun pariston elinikää. Jos välissä vaihtaa autoa, sensorit voidaan irrottaa, ohjelmoida uudelleen ja vaihtaa uuden auton renkaisiin, Wickström sanoo ja jatkaa.
Renkaankierrätys-lehti 1/2014
Teksti: Juho Paavola