Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä

10.12.2018

Pinnoituksen avulla raskas rengas pyörii miljoona kilometriä

Pinnoitustekniikan avulla raskaan liikenteen renkaat voidaan käyttää viisikin kertaa uudelleen. Se pienentää renkaan valmistamisesta ja käytöstä syntyviä hiilidioksidipäästöjä sekä arvokkaiden raaka-aineiden tarvetta

Pentep-2
Pinnoituksessa uusi kulutuspinta vulkanoidaan vanhan rungon kanssa saumattomaksi kokonaisuudeksi. Kun työt tehdöään huolella, lain vaatimat tuotemerkinnät ovat käytännössä ainoa keino tunnistaa tuote uusiorenkaaksi.

Kiertotalous sanana on noussut yleiseen keskusteluun viime vuosina, mutta suomalaisessa rengasteollisuudessa ilmiö on vanha. Ennen päätymistään kokonaan erilaisiksi uusiotuotteiksi raskaiden ajoneuvojen ja työkoneiden renkaat pinnoitetaan sellaisenaan useita kertoja.

”Suomen oloissa rengas voidaan pinnoittaa keskimäärin viisi kertaa. On paikallisliikenteen busseja, joiden renkaat on pinnoitettu kuusikin kertaa”, Pentep Oy:n toimitusjohtaja Teppo Vekka kertoo.

Parolassa toimiva Pentep on erikoistunut raskaan liikenteen renkaisiin. Aiempina vuosikymmeninä Suomessa pinnoitettiin paljon myös henkilöauton renkaita. Niiden pinnoitusmäärät ovat puolittuneet viimeisen 20 vuoden aikana rengasmarkkinan kehittyessä.

Kuorma-autojen renkaita Suomessa pinnoitetaan noin 144 000 kappaletta vuodessa. Mitä suurempi ja usein myös kalliimpi rengas on, sitä paremmin pinnoitus kannattaa. Pinnoittamalla säästää hieman alle puolet uuden renkaan hankintakuluista.

”Uusi rengas voi pyöriä miljoona kilometriä. Jos ensimmäinen pinta kestää 200 000 kilometriä ja pinnoitetaan neljä kertaa päälle, tulee miljoona täyteen. Se on älyttömän paljon yhdelle renkaalle.”

Katso videolta, miten pinnoittamo toimii (Juttu jatkuu videon jälkeen).



Joka kuudes rengas jatkaa matkaa

Kun asiakas haluaa pinnoittaa renkaansa, hän antaa vanhat renkaansa pinnoitettavaksi ja saa uuden, pinnoitetun sarjan tilalle. Suuri osa pinnoitettavista renkaista ostetaan Suomeen Euroopan markkinoilta.

Kun rengas saapuu pinnoitettavaksi, se tutkitaan ensin silmämääräisesti. Pääsääntönä on kymmenen vuoden enimmäisikä sekä ehjä rakenne. Tarkastukset tehdään sekä silmämääräisesti että koneella.

”Rengas voi olla liian vanha, saanut iskua tai väsynyt. Kirjaamme kaikki romutetut renkaat ylös. Noin 15 prosenttia tuotannosta päätyy kierrätykseen.”

Pienet kolhut voidaan paikata ja täyttää. Periaatteessa isotkin korjaukset ovat mahdollisia.

”Vaurion korjaaminen maksaa, ja määräänsä enempää ei kannata korjata. Käytetyn rungon hinta pyörii sadan euron kahta puolta.”

Katso videolta, miten rengas valmistellaan pinnoitukseen (Juttu jatkuu videon jälkeen).


Eroa uuteen lähes mahdotonta huomata

Pääpiirteittäin pinnoituksessa on kyse siitä, että vanha kulutuspinta jyrsitään pois. Sen jälkeen uusi kulutuspinta ajetaan rullalta rengasrungon päälle. Sitä paistetaan noin 500 celsius-asteen autoklaavissa viitisen tuntia, missä lämpötila ja paine vulkanoivat uuden pinnan ja rungon saumattomaksi uusiorenkaaksi.

”Koneet ovat niin kehittyneitä nykyisin, että pystymme pinnoittamaan renkaasta yhtä pyöreän kuin se tulee muotista uutena.”

Kymmenisen vuotta sitten pinniotusalalle tulivat pakollisiksi E-merkinnät. Renkaan kylkeen ´paistettava leima kertoo, missä ja milloin rengas on pinnoitettu.

”Jos kaikki työvaiheet on tehty oppikirjan mukaan, ei sitä kovin helpolla pinnoitetuksi tunnistaa.”

Pinnoitus säästää arvokasta öljyä

Vekka iloitsee siitä, että alan a hänen yrityksensä työ säästää ympäristöä. Jos renkaan voi pinnoittaa, se kannattaa tehdä, Vekka muistuttaa.

”Uuden renkaan valmistaminen vaatii 80 litraa raakaöljyä per rengas, mutta pinnoitusmateriaalin valmistamiseen sitä kuluu vain 26 litraa.”

Myös valmistuksesta syntyvät hiilijalanjälki on uusiorenkaassa uutta tuotantoa pienempi. 

”Olen laskenut, että tuotantomäärillämme säästämme noin 18 säiliöautoyhdistelmällistä raakaöljyä vuodessa”, Vekka konkretisoi.

Katso videolta, miten uusi kulutuspinta valmistetaan.




Palaa otsikoihin