Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä
Pyrum hajottaa kumit rengasteollisuuden raaka-aineiksi
HyötykäyttöSaksassa toimiva Pyrum Innovations AG valmistaa pyrolyysin avulla käytöstä poistuneista renkaista öljyä kemianteollisuudelle ja kierrätettyä hiilimustaa rengasteollisuudelle. Eurooppalaisen teollisuuden pyrkimys kohti hiilineutraalia tuotantoa vaatii yhä monipuolisempia keinoja tuottaa uusioraaka-aineita.
"Neljä vuotta sitten kaikki nauroivat meille.”
Ellei ole koomikko, se ei ole kovin hyvä asia. Hyvää sen sijaan saksalaisen Pyrum Innovations AG:n toimitusjohtaja Pascal Kleinin mukaan on se, että asenneilmapiiri on kääntynyt 180 astetta. Uusioraaka-aineiden kysyntä Euroopassa on räjähtänyt, Klein sanoo.
”Ihmiset kertoivat meille, että uutta rengasta on mahdotonta valmistaa uusiotuotetulla hiilimustalla. No, tuolla takanani laitos pyörii 24 tuntia vuorokaudessa ja kaikki tuottamamme raaka-aineet on käytännössä myyty vuosiksi eteenpäin.”
Palataan myöhemmin siihen, miksi näin on. Kleinin äänessä on ylpeyttä ja ehkä myös ripaus halua näpäyttää epäilijöitä. Vuonna 2008 puutarhavajasta startannut yhtiö listautui vuonna 2022 Oslon ja Frankfurtin pörsseihin. Menestyksestä huolimatta Kleinin puheesta huokuu myös nöyryys.
”Töitä on tehty paljon ja virheistä on opittu. Rehellisesti sanottuna moni tuotannon ongelma on saatu toimimaan sattuman kautta, ja meillä on ollut onnea matkassa.”
Kun onnistuu renkailla, onnistuu millä tahansa
Pyrumin kotipaikka on Dillingenissä Saksan Saarissa, missä sijaitsee myös yhtiön ensimmäinen pyrolyysilaitos. Yhtiössä tosin puhutaan termolyysistä, mutta kyse on samasta asiasta: paineen avulla reaktorissa esimerkiksi rengaskumi hajotetaan öljyksi ja noeksi eli hiilimustaksi.
”Pyrolyysi toimii, mutta ymmärrän myös epäilijöitä. Joskus ennen laitokset saattoivat palaa maan tasalle, lopputuotteet olivat laadultaan huonoja ja menetelmään kului suhteettoman paljon energiaa.”
Klein ja kolme muuta opiskelijaa perustivat Pyrumin keksijä Klaus-Peter Schultzin kanssa. Klein korostaa Schultzin merkitystä, sillä hänen ajatuksensa määrittävät laitoksen ja pyrolyysireaktorin toimintaa. Esimerkiksi reaktorin pyrolyysiprosessin aikaisen lämpötilanvaihtelu on Pyrumilla kyetty painamaan noin 50 asteeseen tyypillisen 300 asteen sijaan.
Se tuo erityisesti hiilimustan laatuun tasaisuutta, mikä puolestaan on ehto liiketoiminnalle. Sivutuotteena syntyvän kaasun ansiosta Pyrum on energian suhteen omavarainen.
”Kun aloitimme, päätimme ryhtyä kehittämään termolyysiä renkaiden ehdoilla, sillä ne ovat rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan monimutkaisia. Kun termolyysi onnistuu renkailla, se on muilla polymeereill lasten leikkiä.”
Polkupyörillä rengasmarkkinoille
Pyrumin vuonna 2020 avattu laitos Dillingenissä käsittelee päivittäin noin 10 tonnia rengasta. Yhtiölle merkittäviä asiakkaita ovat erityisesti kemianjätti BASF sekä rengasvalmistaja Continental.
”Aluksi markkinaa kierrätysöljylle ja -hiilimustalle ei ollut lainkaan. Se piti luoda ensin itse.”
Tärkeä virstanpylväs oli polkupyörän kumeja valmistava Schwalbe. Yhtiöt olivat aluksi vieraita toisilleen, mutta eräs korkeakouluopiskelija teki Schwalbella lopputyötään rengaskumin uusiokäytöstä teollisuudessa ja pyysi sähköpostitse Pyrumilta apua.
”Usein opiskelijoita vähän ylenkatsotaan ja he pakertavat työtään yksin jossakin kulmauksessa. Me annoimme hänelle kaiken mahdollisen tuen, ja yhtäkkiä Schwalbella olikin valmiina kierrätetystä hiilimustasta valmistettu pyöränrengas.”
Kyllä, pari mutkaa meni suoraksi, mutta tarinalla on opetus. Nuorilla on intoa ja kykyä, joten heitä kannattaa auttaa ja tukea, Klein sanoo. Samalla on tärkeää löytää kumppaniksi oikeanlaiset yritykset.
”Schwalbe on perheyhtiö, jonka toimitusjohtajalla oli halu kokeilla ja kehittää. Toisin kuin isoimmissa yhtiöissä, pääsimme heti keskustelemaan ja kehittämään niiden ihmisten kanssa, jotka myös päättävät asioista.”
Vahvat kumppanit takaavat markkinat
Polkupyörän rengas nousee Kleinin puheessa usein esiin. Nykyisin Schwalben renkaat tehdään kokonaan Pyrumin tuottamalla hiilimustalla.
”Kun Schwalbe osoitti, että kierrätettyä hiilimustaa voidaan käyttää renkaassa, se sai muut isommat yritykset kiinnostumaan.”
Tällä hetkellä kaikki pyrolyysiöljyt menevät kemianjätti BASF:lle. Rengasvalmistaja Continentalin kanssa Pyrum teki sopimuksen kierrätetyn hiilimustan toimittamisesta yhtiön tehtaille.
”Tällä hetkellä jo kaikki Continentalin Saksassa valmistettavat kuorma-auton renkaat on tehty hiilimustamme avulla.”
Klein näkee, että kierrätysraaka-aineiden kohdalla asiat on ajateltava teollisuudessa uusiksi. Esimerkiksi aluksi Pyrumin hiilimusta todettiin ensin heikompilaatuiseksi kuin neitseellinen hiilimusta.
”Mutta kun se sekoitettiin kumiin ja vertailtiin kumilaatuja keskenään, niiden laadussa ei ollutkaan enää mitään eroja. Itse asiassa Schwalbella renkaat ovat säilyttäneet muut ominaisuutensa mutta ne ovat muuttuneet kestävämmiksi.”
Asiakkaan asiakas on Pyrymin paras kaveri
Jotta raaka-aine tekee kauppansa, sen on oltava hyvää, tasalaatuista ja saatavuudeltaan varmaa. Samalla tarvitaan myös megatrendi tueksi. Eniten myyntiä on vauhdittanut saksalaisen autoteollisuuden pyrkimys kohti hiilineutraaliutta.
”Autovalmistajat ovat ilmoittaneet, että renkaita ei enää oteta ensiasennusrenkaiksi, mikäli valmistaja ei osoita riittäviä toimia ja uskottavaa tiekarttaa kohti oman tuotantonsa hiilineutraaliutta.”
Saksassa yli puolet rengasvalmistajan myynnistä tulee uusiin autoihin asennettavista renkaista. Yhä useampi rengasvalmistaja haluaa kulkea kohti kierrätysraaka-aineiden käyttöä.
”Siksi meidän asiakkaamme asiakas on meille tärkein. He luovat markkinoille paineen ja kysynnän.”
Suomen vahva renkaiden kierrätysjärjestelmä tarvitsee erilaisia tekniikoita
Viime vuodet renkaiden kierrätys ja hyötykäyttö ovat ottaneet suuria askelia eteenpäin ja Suomi on kulkenut kehityksen etujoukoissa. Näkyvin niistä on Lopelle keväällä 2022 valmistunut kiertotalouslaitoksemme, jossa valmistamme renkaasta uusioraaka-ainetta kumi- ja muoviteollisuudelle.
”Uusioraaka-aineet on viime vuosina tunnistettu yhä tärkeämmäksi asiaksi sekä raaka-aineiden riittävyyden että eurooppalaisen huoltovarmuuden näkökulmasta.” Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen näkee.
Samalla hyötykäyttö ilmiönä on vielä uusi. Monin paikoin vielä etsitään parhaita tapoja tehdä tiensä päähän tulleesta materiaalista uutta raaka-ainetta. Esimerkiksi renkaasta valmistettua granulaattia ja jauhetta voidaan hyödyntää kumi- ja muoviteollisuudessa sellaisenaan, kun taas Pyrum Innovations AG:n tapaan tehtävä pyrolyysi luo edelleen uusia mahdollisuuksia hyödyntää kierrätysraaka-ainetta.
”Kokonaisuutena kiertotaloudessa tarvitaan keskenään erilaisia tapoja käsitellä ja hyödyntää samojakin materiaaleja, jotta niitä voidaan hyödyntää mahdollisimman laajasti”, Tuominen sanoo.
Suomen Rengaskierrätyksessä hyötykäytön ja kiertotalouden markkinoiden kehitystä seurataan tiiviisti.
”Jos pyrolyysi näyttää toimivalta ratkaisulta, kykenemme nykyisellä osaamisellamme, logistiikallamme ja kiertotalouslaitoksellamme tukemaan arvoketjun toimintaa Suomessa”, Tuominen linjaa.
Pyrum Innovations AG
- Vuonna 2008 perustettu yritys toimii Dillingenissä Saksan Saarissa. Parasta aikaa yhtiö rakentaa uutta laitosta Perlen-Beschiin ja on mukana tulevissa pyrolyysilaitoksissa muun muassa Tsekissä, Kreikassa ja Ruotsissa.
- Vuodesta 2022 yhtiön osake on ollut listattuna Frankfurtin ja Oslon pörsseissä. Vuonna 2023 73 henkeä vuonna 2023 työllistäneen yhtiön kokonaistuotannon arvo oli 12 799 000 euroa.
- Asiakkaita ja tuotteita:
- Continental: valmistaa autonrenkaita kierrätyshiilimustan avulla
- BASF: valmistaa pyrolyysiöljyn avulla muovia, josta valmistetaan esimerkiksi Mercedes Benz -autojen ovenkahvoja sekä Vauden ulkoiluvaatteita.
- Schwalbe: valmistaa pyöränrenkaita kierrätyshiilimustan avulla.