Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä

8.11.2018 9.30

Rengasrata luo koulupihalle uutta elämää

Lahdessa sijaitsevan Myllypohjan koulun oppilaat suunnittelivat välituntiensa iloksi oman liikuntaradan. Kierrätystuotteista valmistettu rata on luonut oppilaille paikan, missä kaikki voivat leikkiä yhdessä

Myllypohja_Rengasrata-32

Kuuluisa vilske ja vilinä on kevyt ilmaus, kun lahtelaisen Myllypohjan koulun 5-6 luokan oppilaat kiertävät rengasrataa. Kesän alussa valmistunut rata on ollut lukuvuoden alusta lähtien ahkerassa käytössä. Yksi hyppii, toinen ryömii, kaikki nauravat.

Yksi suosikkileikeistä on muokattu versio legendaarisesta peili-leikistä.

”Pitää mennä renkaita pitkin, ja jos peili näkee sinun liikkuvan, hän määrää, montako rengasta sinun pitää kulkea takaisin”, Julia Saariniemi kertoo.

Käytöstä poistetuista renkaista rakennettu rata istuu leikkeihin hyvin, sillä suunnitteluvaiheessa äänessä olivat asiantuntijoista parhaat.

”Koulukoplan, eli oppilaskunnan edustajista koostuvan ryhmän kanssa suunnittelimme rengasradan itse”, Ronja Halli sanoo.
 
 
Sosiaalisuus hikeäkin tärkeämpää
Renkaista tehdyn leikkiradan taustalla on valtakunnallinen Liikkuva koulu -ohjelma. Sen tehtävänä on kannustaa keksimään uusia tapoja liikunnan lisäämiseksi koulupäivän aikana.

Suositusten valossa moni suomalaislapsi liikkuu liian vähän. Opettaja Leena Högberg kiitteleekin radan saavan lapset liikkeelle.

”Mukavaa on huomata se, että rata tarjoaa paikan, missä sekä eri-ikäiset lapset että myös tytöt ja pojat voivat luontevasti liikkua yhdessä”, Högberg sanoo.

Liikunta koulupäivän aikana on tärkeää, sillä ylimääräisen energian purkaminen välitunnilla rauhoittaa opetusta. Pelkkä hiki päässä ei kuitenkaan ole tae koulumenestyksestä, Högberg huomauttaa.

”Sen sijaan tekeminen yhdessä lisää erilaisten oppilaiden yhteenkuuluvuutta, ja mielestäni juuri sosiaalinen puoli on liikunnasta puhuttaessa tärkeää”, Högberg sanoo.

Valmis rengasrata löytyy jo neljän lahtelaiskoulun pihasta, ja neljä uutta rataa on rakenteilla. 

Myllypohja_Rengasrata-19

Materiaalin tärkein kriteeri on turvallisuus
Renkaat radalle lahjoitti kierrätysoperaattori Kuusakoski Oy:ltä. Yhtiö toimii Suomen Rengaskierrätys Oy operaattorina ja vastaa renkaiden kierrätyksestä.

”Tärkein kriteeri valinnassa oli käyttötarkoituksesta johtuen renkaan laatu ja ehjä pinta, etteivät esimerkiksi pykimät tai teräsvahvikkeet pääse aiheuttamaan takertumis- tai viiltovaaraa käyttäjille”, Kuusakoski Oy:n käyttöpäällikkö Jarkko Lahti sanoo.

Renkaiden valinnassa tarkasteltiin myös renkaiden kokoa. Esimerkiksi alaosastaan maahan kaivettavan renkaan on oltava läpimitaltaan yli 40 senttimetriä. Silloin maan päälle jäävän aukon läpi mahtuu turvallisesti ryömimään.

”Traktorin renkaan puolestaan on oltava niin leveä, ettei pään juuttumisesta ole vaaraa, jos joku sinne kurkistaa”, Lahti kertoo.
 
Koululaiset asensivat itse
Kun renkaat oli saatu paikalle, oppilaat tarttuivat rohkeasti työkaluihin ja aloittivat asennustyöt.

”Porasimme reikiä, laitoimme pultit läpi ja kiinnitimme autonrenkaita näin yhdeksi jonoksi”, Julius Tuukkanen kertoo.

Kokonaan oppilaiden ei tarvinnut urakasta selvitä itse. Lahden koulupihoja huoltava L&T Viherpalvelut tarjosi oppilaille asennusvälineitä. Yhtiö myös suoritti järeämpää kalustoa tarvitsevat kaivuutyöt, jotka tiiviisti hanketta tukenut Lahden tilakeskus puolestaan maksoi.

”Yksittäiset renkaat ankkuroimme pulttien ja lankkujen avulla maapohjaan, tai täytimme ne tiivistetyllä maalla niin, että renkaat istuvat tukevasti”, L&T Viherpalveluiden työnjohtaja Kalle Loihuranta kertoo.

Aikaisemmin kokonaisia renkaita on käytetty lähinnä vain rengaskeinuissa. Sen sijaan kokonainen renkaista valmistettu leikkipaikka oli L&T Viherpalveluille uusi tuttavuus.

”Siksi jo suunnitteluvaiheessa selvitimmekin turvallisuusnäkökohdat, kuten radan mahdolliset maksimikorkeudet leikkivälinevalmistajien avulla”, Loihuranta sanoo.


Myllypohja_Rengasrata-37

 
Kierrätyksestä kierrätykseen
Vaikka leikkipaikkojen valmistus ei ole Kuusakoski Oy:n pääasiallinen leipälaji, Jarkko Lahti näkee pienten rengasmäärien lahjoittamisen koululle myönteisenä.

”Renkaat selvästi kiinnostavat lapsia materiaalina ja innostavat leikkimään. Samalla renkaan hyödyntäminen uudelleen sellaisenaan on mitä parasta uusiokäyttöä”, Lahti näkee.

Leikkipaikan materiaalina käytöstä poistettu rengas on joustokykynsä ja lujan rakenteensa ansiosta kestävää. Rata tarkastetaan tasaisin välein, kuluneet renkaat vaihdetaan tarpeen vaatiessa.

”Ja sen jälkeenhän leikkipaikan käytöstä poistettu rengas palaa kierrätysjärjestelmään, missä siitä voidaan valmistaa taas uusia kierrätystuotteita”, Lahti sanoo.

 

Suunnittele liikuntarata renkaista


  • Ota käyttäjät mukaan. Yhdessä suunnitteleminen teroittaa aivonystyröitä ja kasvattaa yhteishenkeä. Kun rata on valmis, se koetaan omaksi ja sitä käytetään.
  • Hanki kumppaneita. Kuusakoski Oy voi toimittaa renkaita kohtuullisen määrän. Asennus- ja kuljetusapua voi kysyä oman alueen yrittäjiltä ja omilta yhteistyöyrityksiltä.
  • Suunnittele turvallisesti. Renkaiden on oltava ehjiä sekä läpimitaltaan ja leveydeltään niin suuria, ettei niihin voi jäädä kiinni. Turvamääräykset voi tarkastaa oman kunnan rakennusvirastosta.
  • Varaa riittävästi rahaa. Kierrätyshenkisen leikkiradan materiaalit ovat verrattain edullisia, mutta työ maksaa tavallisen maanrakennustyön verran.



Teksti ja kuvat: Juho Paavola


Palaa otsikoihin