Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä
Renkaat autojen alta rekkojen kyytiin
Logistiikka: Suomessa renkaita kerätään hyötykäyttöön etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Eri alueilla renkaiden keräämiseen tarvitaan erilaista ja paikallisiin olosuhteisiin sopivaa kalustoa, mutta joka paikassa tehokkaan kuljettamisen resepti on sama: tarkka ajosuunnittelu ja kuljettajan ammattitaito.
Helsinki-Vantaan kansainvälisen lentoaseman takamailla aukeaa autohallin ovi. Kaksi miestä toivottaa tulijan tervetulleeksi.
”Sama sukunimi molemmilla, ja serkuksia ollaan”, Patrik ja Sammy Asplund nauravat.
Serkukset ovat luotsanneet kohta 17 vuotta Vantaan Tuotekuljetusta. Yhdeksän erilaisen ajoneuvon kalustolla operoiva yhtiö on yksi kuljetusyhtiöistä, jotka alkavat vuoden 2023 alusta kerätä ja kuljettaa renkaita hyötykäyttöön Suomen Rengaskierrätys Oy:n sopimuskumppaneina.
Perheyhtiön nimi antaa osviittaa toiminta-alueesta. Vantaan Tuotekuljetus keskittyy Etelä-Suomen rengaskuljetuksiin.
”Kuljetamme sinne, minne asiakas pyytää ja minne rengasta tarvitaan. Pääasiallisesti ajamme Hanko–Tampere–Kotka-kolmion sisäpuolella”, toimitusjohtaja Sammy Asplund linjaa.
Isoja renkaita ruuhka-Suomen parkkihalleista
Asplundien autot liikkuvat siellä, missä kerättävää on pinta-alaan suhteutettuna eniten ja ruuhkat tiheimpiä. Pääkaupunkiseudulta kerätään noin neljäsosa koko Suomen renkaista. Alueen erikoispiirteet näkyvät ajossa selvästi. Vantaan Tuotekuljetus ajaa sitä samaa polttoainetta ja kuljettajaa kuluttavaa kaupunkiajoa, mitä keräysalueen asukkaatkin.
”Kaupunkialueella tyypillinen ajomatkamme on alle 50 kilometriä ja autojemme keskinopeus noin 35 kilometriä tunnissa”, hallituksen puheenjohtaja Patrik Asplund kertoo.
Pääkaupunkiseudun tiheys näkyy myös rengasliikkeissä, joista renkaita noudetaan. Koska ylimääräistä tilaa ei ole, pitkien täysperävaunuyhdistelmien sijaan operoidaan paljon pelkällä yhdistelmän vetoautolla, välillä sitäkin ketterämmillä ajopeleillä.
”Käytössämme on myös pakettiauto. Helsingin kantakaupungissa moni asiakas työskentelee parkkihalleissa, joihin mahdumme vain pakettiautolla. Sieltä kyytiin otetaankin sitten ne kaikkein suurimmat citymaastureiden renkaat”, Patrik Asplund kertoo.
Renkaiden matka hyötykäyttöön lyhenee
Vuoden 2023 alusta koko Suomen Rengaskierrätys Oy:n kuljetus- ja logistiikkajärjestelmä uudistuu. Yhden operaattorin avaimet käteen -mallin sijaan siirrytään kuljetusjärjestelmään, jossa eri kuljetusliikkeet työskentelevät suoraan Suomen Rengaskierrätyksen kanssa.
”Koko renkaiden kierrätys ja hyötykäyttö uudistuu nyt vahvasti Lopelle valmistuvan kiertotalouslaitoksen myötä. Kuljetus- ja logistiikkajärjestelmämme on rakennettu ensisijaisesti Lopen materiaalitarpeiden mukaan”, Suomen Rengaskierrätys Oy:n kuljetuspäällikkö Mikael Stavén kertoo.
Kuljetuksissa tähdätään ennen kaikkea tehokkaaseen materiaalin ohjaamiseen. Lopen kiertotalouslaitos kykenee alkuvaiheessa hyödyntämään noin kolmanneksen Suomessa vuosittain kerättävästä noin 65 000 tonnin rengasmäärästä. Merkittävä osa lopusta renkaasta hyödynnetään infratyömailla, missä rengasmateriaali mahdollistaa keveytensä vuoksi suuret vallirakenteet pehmeälläkin maaperällä.
Osa renkaasta välivarastoidaan Encore Ympäristöpalvelut Oy:n terminaaleihin. Periaatteena kuitenkin on, että rengasmateriaalista kyetään ohjaamaan mahdollisimman suuri osa mahdollisimman lähellä sijaitsevaan käyttökohteeseen ilman turhia kiertoja tai pysähdyksiä.
”Mitä vähemmän joudumme kuljettamaan, sitä vähemmän aiheutamme CO2-päästöjä, mikä on hyvin luonnollinen tavoite kiertotaloudessa toimivalle organisaatiolle. Samalla kuljetusten tehokas hallinta auttaa hallitsemaan kumppaniemme polttoainekuluja, minkä tarve on tämän vuoden aikana korostunut entisestään”, Stavén perustelee.
Pohjois-Suomessa renkaat kerätään isoilla rekoilla
Pohjois-Suomessa pakettiautoja ei tarvita. Kun TKH Logistics Oy:n yhdistelmä kaartaa rengasliikkeen pihasta ulos, vastassa on usein tyhjää tietä. Oulussa majaansa pitävä yhtiö vastaa Suomen Rengaskierrätyksen kuljetuksista suunnilleen Kalajoki–Iisalmi–Nurmes-linjan pohjoispuolella.
Alue on suuri mutta harvakseltaan asuttu. Näin ollen myös keräysmäärät ovat pieniä. TKH Logisticsin alue on kooltaan lähes puoli Suomea, mutta sieltä kerätään vain noin 20–25 prosenttia koko maan renkaista.
”Suuri alue vaatii huolellista ajojen suunnittelua. Kun Oulusta lähdetään hakemaan kuormaa Ivalosta, matkalla käydään tyhjentämässä tyhjemmätkin keräyslavat kuorman täyteen saamiseksi. Samalle kylälle ei haluta ajaa toista kertaa turhaan”, TKH Logisticsin toimitusjohtaja Jukka Haanpää linjaa.
Pitkät välimatkat edellyttävät kalustoa, jonka kyytiin mahtuu paljon tavaraa. Kuljetustuotteena rengas on kiitollinen, koska se ei ole vaurioille herkkä. Kääntöpuolena on se, että rengas vie paljon tilaa. TKH Logistics on tilannut renkaiden kuljettamiseen Volvolta kaksi yli 30-metristä 180 kuution täysperävaunuyhdistelmää.
”Kuljetamme paljon kontteja sekä puuelementtejä, jotka molemmat ovat suhdanteista riippuvaisia. Renkaiden kuljettaminen on meille yksi uusi ja tärkeä tukijalka, joka on myös mahdollistanut meille investoinnit uuteen kalustoon”, Haanpää kertoo.
Taitava kuljettaja luo pohjan hyötykäytölle
Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan vuoksi kuljetusyhtiöt lähtevät tien päälle hankalassa tilanteessa. Polttonesteiden kohonnut hinta näkyy suoraan tilissä. Yhtiöt voivat jonkun verran vaikuttaa siihen, mikä polttoaineiden vaikutus tulokseen on.
”Mitä täydempiä lavoja ajamme, sitä vähemmän ajamme kilometrejä”, Jukka Haanpää tiivistää.
Ajosuunnittelun ohessa tärkeässä osassa on kuljettaja. Taloudellisella ajotavalla säästää helposti muutaman prosentin polttoaineen kulutuksessa.
”Kun vuodessa ajetaan satoja tuhansia kilometrejä, puhutaan jo merkittävästä säästöstä”, Sammy Asplund sanoo.
Myös Jukka Haanpään puheessa kuljettajan ammattitaito nousee toistuvasti esiin. Kuljettaja on kierrätysjärjestelmän se osa, joka asiakkaiden luona käy. Hän on paitsi kuljetusliikkeen myös Rengaskierrätyksen kävelevä käyntikortti.
”Kuljettajan ammattitaito nousee esiin siinä, miten hyvin hän täyttää lavan. Kun viitsii rauhassa asetella pienet renkaat alle ja suurimmat kuin katoksi siihen päälle, lavalle saa mahtumaan paljon tavaraa”, Haanpää sanoo.
Vantaalla Patrik ja Sammy Asplund listaavat lähes sanasta sanaan samat hyvän kuljettajan ominaisuudet kuin oululainen kollegansa. Tehokas renkaiden kuljettaminen vaatii ammattitaitoa ja paikallisiin oloihin sopivaa erikoisosaamista.
”Tässäkin hommassa huomaa, kuinka suuri maa Suomi on. Jos pohjoisen pojat tulisivat keräilemään rekkoineen tänne, he olisivat aivan hukassa, ja aivan yhtä lailla me olisimme kyllä aivan pihalla tuolla Lapin perukoilla”, Patrik Asplund nauraa.
Rengaslogistiikka uudistuu vuoden alusta
- Suomen Rengaskierrätyksen kuljetus- ja logistiikkaorganisaatio uudistuu 1.1.2023 alkaen. Organisaatiota johtaa kuljetuspäällikkö Mikael Stavén.
- Renkaita kuljettavat hyötykäyttöön TKH Logistics Oy (Oulu), Vantaan Tuotekuljetus (Vantaa), Kuljetus Matti Kipinä (Espoo), Kuljetus Sirjonen Oy (Mänttä), Mutikan Kuljetus Oy (Kauhava) ja Maanrakennus Kosonen Oy (Parikkala).
- Osa renkaista kuljetetaan suoraan Suomen Rengaskierrätyksen kiertotalouslaitokselle Lopelle, loput joko suoraan tai Encore Ympäristöpalveluiden terminaalien kautta hyötykäyttöön.
Helppo noutotilaus ZeroWaste-sovelluksella
Vuoden 2023 alusta Suomen Rengaskierrätys ottaa käyttöön rengasnoutojen tilaamisessa digitaalisen ZeroWaste-tilausjärjestelmän.
”Kun vastaanottopiste alkaa täyttyä, noudon voi tilata helposti suoraan puhelinsovelluksella. Järjestelmää voi käyttää myös tietokoneella”, Suomen Rengaskierrätys Oy:n kuljetuspäällikkö Mikael Stavén kertoo.
Noutotilauksen voi tehdä edelleen sähköpostilla tai puhelimella. ZeroWasten valttina on ennen kaikkea helppous ja dokumentoitavuus. Molemmat ominaisuudet helpottavat rengasliikkeiden työtä kiireisinä sesonkeina.
Samalla myös tiedolla johtaminen ja oman toiminnan suunnittelu helpottuvat. Järjestelmä kerää raportit ja rakentaa tilastoa toimipaikan noutohistoriasta.
”Tilaamisesta tulee aiempaa helpompaa, ja samalla eri työntekijät pystyvät tarkastamaan, onko noutotilaus jo tehty. Älypuhelimella voi myös liittää mukaan kuvan rengaskasasta, jos kuljetusmäärän arvioinnissa tarvitaan apua.”
ZeroWasten käyttäjätunnukset voi tilata Suomen Rengaskierrätykseltä.
Teksti ja kuvat: Juho Paavola