Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä
Vastuullinen teollisuus vaatii uskallusta, päättäväisyyttä ja yhteistyötä
Teknisiä kumi- ja muovituotteita valmistava Teknikum Oy on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjään merkittävästi vuoteen 2030 mennessä. Uusioraaka-aineet ovat tärkeä työkalu tavoitteen saavuttamisessa. Jotta uusioraaka-aineet saadaan tehokkaasti käyttöön, on tuottajien, valmistavan teollisuuden ja loppuasiakkaiden jaettava yhteiset tavoitteet.
Kestävän kehityksen edelläkävijä polymeeriteknologiassa.
Se on Sastamalassa toimivan Teknikum oy:n tavoite. Äärimmäisen tärkeä, mutta ei se ihan sormia napsauttamalla käy. Erilaisia kumi- ja muovituotteita valmistavana yrityksenä Teknikum joutuu väistämättä käyttämään paljon neitseellisiä öljyperäisiä raaka-aineita.
”Tuotannossamme suurin hiilijalanjälki syntyy käyttämistämme materiaaleista. Niihin keskittyminen on tärkeintä, sillä ne muodostavat toimintamme hiilijalanjäljestä arviolta 70 prosenttia”, Teknikumin muottituotteista ja pinnoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riku Sivula kertoo.
Yhtiö on sitoutunut Science Based Targets -ohjelmaan. Sen vaatimukset luovat ympäristötavoitteet Teknikumille, ja yhtiö onkin sitoutunut puolittamaan Scope 1- ja 2 -kasvihuonepäästönsä vuoteen 2030 mennessä.
Samalla myös raaka-aineiden ympäristövaikutusta on pienennettävä. Yksi työkalu ovat uusioraaka-aineet.
”Erilaiset uusioraaka-aineet ovat iso kiinnostuksen kohde. Kun uusiutumattomia raaka-aineita korvataan uusioraaka-aineella, saadaan tavallisesti tuotteen hiilijalanjälkeä ainakin 25 prosenttia pienemmäksi”, Sivula kertoo.
Laadukas uusioraaka-aine toimii
Teknikum on hyvä esimerkki yhtiöstä, joka haluaa toimia pakon sijaan omasta aloitteesta.
”Näemme, että tulevaisuudessa sekä asiakkaiden vaatimukset että lainsäädäntö tiukentuvat. Siksi haluamme kehittää tuotantoamme etupainotteisesti kestävämpään suuntaan”, Sivula sanoo.
Yhtiön tuotteista käytännössä jokaisessa on kumia tai muovia.
”Kokeilemme aika paljon erilaisia kierrätysraaka-aineita, kuten kierrätyksestä saatavaa nokea. Sitä ei kuitenkaan vielä ole saatavilla riittävästi.”
Parhaillaan Teknikumissa testataan myös Suomen Rengaskierrätys oy:n tuottamaa uusioraaka-ainetta erilaisissa tuotteissa.
”Hyvän uusioraaka-aineen on toimittava teknisesti aivan kuin tavanomaisenkin raaka-aineen. Vaikka tavoitteet ovat hyvät, se ei yksin riitä. Asiakkaidemme vaatimukset korkealaatuisten tuotteiden suhteen ovat aika kovia”, Teknikumin tutkimus- ja kehityspäällikkö Mira Juutilainen sanoo.
Tuotanto vaatii uskallusta ja malttia
Siinä ollaan keskeisen kysymyksen äärellä. Jotta uusioraaka-aineita saadaan tuotantoon, tarvitaan uskallusta ja myös malttia. Aina uusi tapa toimia ei onnistu heti, vaan tarvitaan useampi yritys.
”Kehitystyötä on jaksettava tehdä hallituissa olosuhteissa, sillä markkinoille ei voi tuoda keskeneräisiä tuotteita”, Sivula sanoo.
Samalla uusioraaka-aineiden käyttö omissa tuotteissa vaatii omistautumista loppuasiakkaalta, joka kumi- tai muovituotteita tilaa ja käyttää.
”Asian pitää olla siellä ylätason strategisissa tavoitteissa. Silloin yrityksessä on enemmän kiinnostusta kokeilla”, Juutilainen sanoo.
Osa muovi- ja kumituotteita käyttävistä asiakkaista on hyvinkin valveutuneita. He alkavat jo edellyttää kestävien materiaalien käyttöä.
”Sitten taas joissakin firmoissa katsotaan vain kustannuksia tai vielä lähinnä levitellään käsiä ympäristökysymyksissä, mutta meidänkin tapauksessa juuri yhdeltä isolta suomalaisasiakkaalta saadut toiveet antoivat kipinää nykyisten ympäristötavoitteidemme asettamiselle”, Sivula kertoo.
Kiinnostus teollisuustuotteiden kierrätykseen kasvaa
Jotta teollisen mittakaavan kierrätys ja uusiokäyttö saa vauhtia, on eri sidosryhmät tuotava yhteen. Talvella Teknikum toteutti yhdessä tamperelaisen innovaatioyhtiö Ideascoutin kanssa hankkeen, jossa etsittiin nykyistä kestävämpiä tapoja vuorata kaivoksissa käytettäviä jauhinmyllyjä.
”Se on hyvä esimerkki tuotteesta, jossa toimivaa kierrätysratkaisua tarvittaisiin kipeästi. Jauhinmyllyn vuoraus on autonrenkaan tapaan kuluva tuote”, Sivula sanoo.
Asiakkaita ovat suuret kaivosyritykset, joille Teknikum tekee myllyjen vuoraukset ja asennukset. Seuraava askel olisikin ottaa toimitusketjun osaksi myös kierrätys ja hyötykäyttö. Ideascoutin kanssa toteutetussa hankkeessa mukana olivat muun muassa Suomen Rengaskierrätys sekä Teknikumin omia asiakkaita etsimässä ratkaisuja kierrätykseen.
Yrityksen tavoitteena on löytää sopiva kierrätysratkaisu jauhinmyllyjen vuorauksille. Kun rumpu erottelee malmia kivestä, sen sisäpinnan kumivuoraus kuluu. Uusi vuoraus tehdään, kun vuorauksesta on jäljellä noin viidennes.
”Uusioraaka-aineen hyödyntämisen lisäksi haluamme ratkaista jäljelle jäävän aineksen kierrätyksen. Hieman autonrenkaan tapaan rummun vuoraus sisältää kumia ja metallia. Renkaan kierrättämisen tapaan haluamme saada kumit ja metallit eroteltua ja sitten myös hyödynnettyä”, Sivula linjaa.
Hyvä lainsäädäntö tukee yritysten uskallusta
Jauhinmyllyjen vuoraus on yksi Teknikumin ydinliiketoiminnoista. Samalla se on hyvä esimerkki kohteesta, jossa uusioraaka-aine voisi auttaa hiilijalanjäljen pienentämisessä. Se kuitenkin vaatisi sitä päättäväistä asennetta, josta Mira Juutilainen hetki sitten puhui.
”Ne ovat asiakkaillemme valtavan tärkeitä laitteita. Vuoraus on kriittinen osa rikastamon prosessia, jossa lyhytkin katkos aiheuttaa sen verran suuret myynninmenetykset, että sen vahingon paikkaamiseen eivät meidän kuukausipalkkamme riitä”, Sivula sanoo.
Toimintavarmuus on realiteetti, joka uusioraaka-aineiden käytössä etenkin alkuvaiheessa on mukana. On inhimillistä, että asiakkaat haluavat pelata varman päälle ja käyttää tuttuja raaka-aineita. Samalla osa asiakkaista katsoo Teknikumin tapaan ympäristökysymystä etupainotteisesti ja haluaa etsiä ratkaisuja: ilman uusioraaka-aineiden käyttöä maapallon öljypohjaiset raaka-aineet eivät riitä.
Juutilainen ja Sivula näkevät, että uusioraaka-aineiden täysimittainen hyödyntäminen edellyttää tueksi aktiivista lainsäädäntöä. Usein vaikeaksi tai mahdottomaksi koettu muuttuu mahdolliseksi vasta sitten, kun niin on pakko tehdä.
”Hyvä vertailukohta kumi- ja muoviteollisuudessa on kemikaalilainsäädännön kehittyminen. EU:n aikana kumiteollisuudessa on tapahtunut paljon, ja monien haitallisten kemikaalien käyttöä on asteittain vähennetty ja jopa lopetettu kokonaan. Jos tulisi kriteeri, jonka mukaan uusioraaka-aineita on käytettävä, niin alkaisi tapahtua”, Sivula sanoo.
Teknikum Group
Sastamalassa toimiva Teknikum Oy on Suomen johtava kumi-, muovi- ja vaahtomuovituotteiden suunnitteluun ja valmistukseen erikoistunut yritys.
Yhtiö perustettiin vuonna 1989. Se jatkoi kumiteollisuudesta luopuneen Oy Nokia Ab:n teknisten kumituotteiden valmistamista.
Teknikum Groupin pääkonttori sijaitsee Sastamalassa. Yhtiöllä on tehtaat Sastamalassa ja Keravalla sekä Unkarissa. Lisäksi Teknikumilla on myyntikonttori Saksassa.
Vuonna 2023 Teknikumin liikevaihto oli noin 70 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää noin 550 henkeä. Vuonna 2023 Teknikumin liikevaihto oli noin 70 miljoonaa euroa. Konserni työllistää noin 550 henkeä. Joulukuussa 2023 yhtiö ilmoitti liittyvänsä lähitulevaisuudessa osaksi kansainvälistä Sanok Rubber Company S.A.:ta.
”Asiakkaiden ja tuottajien on löydettävä toisensa”
Missä ne ovat?
Se on tärkeä kysymys, johon uusioraaka-aineiden käyttöönottamisessa on vastattava. Tuottajat kysyvät, missä ovat asiakkaat. He puolestaan kysyvät, missä uusioraaka-aineita olisi.
”Uusioraaka-aineita alkaa olla koko ajan enemmän tarjolla. Keskeinen ratkaistava asia on se, miten uusioraaka-aineiden tuottajat ja niitä hyödyntävät yritykset löytävät toisensa”, Suomen Rengaskierrätyksen markkinointipäällikkö Thomas Söderström sanoo.
Hän tuntee uusioraaka-aineiden markkinan hyvin. Siitä lähtien, kun Suomen Rengaskierrätys alkoi rakentaa kiertotalouslaitosta Lopelle, Söderströmin aika on kulunut pitkälti sopivien asiakasyritysten kartoittamisessa.
”Olemme halunneet löytää yrityksiä, joille uusioraaka-aineesta on hyötyä. Valtaosin meidät on otettukin tosi hyvin vastaan, sillä moni yritys on etsinyt sopivaa vaihtoehtoa fossiilisille raaka-aineille, mutta sellaista ei ole ollut tarjolla tai siitä ei ole tiedetty.”
Työ opettaa tekijäänsä, niin myös uusioraaka-aineissa. Söderström on huomannut, kuinka tärkeää on se, että raaka-aineen tuottaja osallistuu tuotantoprosessin kehittämiseen. Kun tiettyä tuotetta on valmistettu toimivalla reseptillä, asiakasta voi epäilyttää uuden reseptin toimivuus, sopivuus omaan prosessiin tai esimerkiksi uuden raaka-aineen saatavuus.
”Se on ymmärrettävää ja perusteltuakin. Siksi olemme alusta asti kehittäneet ja testanneet sopivaa reseptiikkaa ja ratkaisuja yhdessä asiakkaidemme kanssa. Koska keräämme vuosittain rengasta materiaaliksi noin 60 000 tonnia, uusioraaka-aineen saatavuus on taattu.”