Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä

Yhteisellä asialla

Alan vaikuttaja: Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK juhlii 10-vuotista taivaltaan kertomalla ympäristöministeriölle, miten tuottajavastuu toimii parhaiten ja miksi uudessa kiertotalouslaissa vapaamatkustaminen on saatava kuriin.

Olli Alanen ja Maija Hirsmäki luotsaavat Tuottajayhteisöjen Neuvottelukunta TYNK:iä. Heidän johdollaan pidetään huoli siitä, että kaikkia tuottajayhteisöjä koskevat asiat etenevät lainsäädännössä.


Maija Hirsmäen talvessa on pitänyt kiirettä. Hirsmäen luotsaama Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK on mukana kehittämässä kiertotalouslaiksi uudistuvan jätelain sisältöjä ympäristöministeriön asettamassa kiertotalouslakityöryhmässä ja tuottajavastuujaostossa. 

”Tuotamme tuottajavastuujaostossa tulevan kiertotalouslain tuottajavastuuta koskevan luvun melko pitkälle”, Hirsmäki kertoo.

Vieressä hänen työparinsa Olli Alanen nyökyttelee sen merkiksi, että Hirsmäkeä on hyvä kuunnella tarkasti. On kova juttu, että TYNK ja sitä kautta Suomen Rengaskierrätys sekä 12 muuta tuottajayhteisöä ovat asiantuntijoina mukana lainvalmistelussa.

”Mukanaolomme kertoo siitä, kuinka tärkeäksi asiaksi tuottajavastuu on tunnustettu koko Suomen kiertotaloudelle”, Alanen sanoo.


Tuottajat luovat tehokasta hyötykäyttöä

Tammikuussa TYNK täytti pyöreitä, eli mittariin tuli kymmenen vuotta. TYNK ei ole järjestö tai yhdistys, vaan toimii sopimuspohjalta. Mukana on 13 Suomessa toimivista 16 tuottajayhteisöstä. Toiminnalle iskettiin alkutahdit, kun Suomessa uudistettiin jätelakia vuonna 2011.

”Silloin jokainen oman alansa tuottajayhteisö kävi ministeriöiden kanssa samoja keskusteluja samoista aiheista. Alettiin miettiä, mitkä olisivat kaikille yhteisiä asioita, joita voitaisiin edistää yhdessä”, Alanen kertoo.

Tuottajayhteisöt ovat keskenään erilaisia. Mukana ovat käytännössä kaikki kerättävät materiaalit: renkaita, pakkausmateriaaleja, muovia, elektroniikkaa ja paristoja. Materiaaleissa on eroja, perusajatus kaikilla on sama. Tuottajayhteisöt keräävät ja käsittelevät jätteet hyöty- ja uusiokäyttöön jäsentensä ja kuluttajan puolesta.

”Kun vastuu kierrättämisestä on keskitetysti tuottajilla, tuloksena on kustannustehokas, kuluttajille edullinen järjestelmä. Tuottajayhteisöjen kierrätystyö on kiertotaloutemme selkäranka”, Alanen näkee.


Presidentti Halonen antoi TYNK:lle vauhtia

TYNK:n toistuva tähtihetki vuodesta 2016 lähtien on ollut marraskuussa Tampereella järjestettävä Tuottajavastuuiltapäivä. Se kokoaa kolmisen sataa kiertotalouden ammattilaista kuulemaan ajankohtaisia puheenvuoroja lainsäädännöstä ja innovaatioista.

”Kun aloitimme, silloinen presidentti Tarja Halonen kävi avaamassa tilaisuuden. Siitä saatiin aika hyvä lähtö”, Hirsmäki kertoo.

Toistuva teema iltapäivässä on ollut vapaamatkustamisen ongelma. Kun yritys myy tuotetta Suomessa, sen on liityttävä tuotteen sisältämiä materiaaleja kierrättävien tuottajayhteisöjen jäseneksi. Ne keräävät kierrätyksen edellyttämät varat asiakkailtaan kierrätysmaksuina.

Sen sijaan ulkomaiset verkkokaupat jättävät usein tuottajavastuun hoitamatta Suomeen toimitettavista tuotteista. Viime vuosina vapaamatkustajuus on pahentunut Kaukoidän suurten verkkokauppojen volyymien kasvaessa.

”Ongelmana on se, että tuottajayhteisöön liittyminen nykyisellään on verkkoalustoille vapaaehtoista. Jää omantunnon kysymykseksi, liittyykö yritys järjestelmäämme vai ei”, Alanen sanoo.

Usein vastaus on ei. Silloin muiden liikkeiden asiakkaat maksavat kierrätysmaksut vapaamatkustajien jätteistä.

”Siihen myös kiertotalouslain valmistelussa on puututtava nyt kevään aikana tavalla tai toisella”, Hirsmäki sanoo.


TYNK:n jäsenet

• Akkukierrätys Pb Oy

• ERP Finland ry

• FLIP ry, Recser Oy

• SELT ry

• SER-tuottajayhteisö ry

• Sumi Oy

• Suomen Autokierrätys Oy

• Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisö Oy

• Suomen Keräystuote Oy

• Suomen Pakkaustuottajat Oy

• Suomen Palautuspakkaus Oy

• Suomen Rengaskierrätys Oy


Teksti ja kuva:

Juho Paavola


Palaa otsikoihin