Rengaskierrätyksen tiedotteet
Tuottajavastuu toimii renkaiden kierrätyksessä
Tuoreen raportin mukaan Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä tuottajavastuuseen perustuvassa rengaskierrätyksessä. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa käytöstä poistettujen renkaiden hyödyntämisaste oli vakiintunut yli 90 prosentin tasolle jo vuosituhannen vaihteessa, kun se oli Euroopassa keskimäärin vain 50 prosenttia. Vuonna 2012 käytetyistä renkaista hyödynnettiin Euroopassa 95 prosenttia.
Renkaiden kierrätys pohjautuu Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa 1993–95 annettuihin säädöksiin, joilla renkaiden tuottajat velvoitettiin huolehtimaan käytöstä poistettujen renkaiden keräyksestä ja hyötykäytöstä. Rengasalan keskeiset toimijat perustivat kuhunkin maahan voittoa tavoittelemattoman yhtiön rakentamaan ja hallinnoimaan järjestelmää, jolla kierrätysvelvoite hoidettaisiin mahdollisimman kustannustehokkaasti.
Sitoutumista ja jatkuvaa kehittämistä
Kierrätysjärjestelmien luomista siivitti tuottajien vahva yhteinen intressi. ”Myös renkaiden jälleenmyyjät ovat sitoutuneet järjestelmään, vaikka monet joutuivat aluksi toimittamaan vastaanottamansa renkaat keräyspisteeseen omalla kustannuksellaan. Sittemmin kunkin järjestelmän palvelutasoa on nostettu laajentamalla noutopalvelua kaikkien saataville”, Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen kuvailee.
Uusi asetus käytöstä poistettujen renkaiden kierrätyksestä nostaa hyödyntämisvelvoitteen vähintään 95 prosenttiin vuodesta 2015 lähtien. ”Yhä tiukemmat määräykset ja rajoitukset tuovat renkaiden kierrätykseen lisähaasteita. Aiomme kuitenkin ratkaista ne kehittämällä uusia hyötykäyttötapoja”, Tuominen vakuuttaa ja mainitsee esimerkkinä lupaavat kokemukset rengasrouheen käytöstä jätevesien puhdistuksessa.
Ansaittua arvostusta jatkojalosteille
Renkaiden kierrätyksen suurimmat haasteet liittyvät jätestatuksen päättymisen määrittelyyn, jatkojalosteiden arvostukseen ja vapaamatkustajien mukaan saamiseen. ”Niiden eteen kannattaa tehdä töitä yhdessä ja erikseen, jotta monikäyttöiselle materiaalille löydetään jatkossakin optimaalisia käyttökohteita ja kierrätysmaksut pysymään alhaisella tasolla”, Tuominen kannustaa.
Käytöstä poistetut renkaat luokitellaan jätteeksi, mikä tuo kierrätysprosesseihin turhaa byrokratiaa ja lisäkustannuksia. Jätelainsäädäntö tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden jätestatuksen päättymiseen, mikäli materiaali täyttää tietyt kriteerit käyttötarkoituksen ja kysynnän, teknisten vaatimusten ja standardien sekä ympäristö- ja terveysvaikutusten osalta.
Kierrätysjärjestelmien käsittelemistä renkaista arviolta 5–20 prosenttia on peräisin tuottajilta, jotka eivät osallistu kierrätyskustannuksiin. Tuottajavastuun toteutumista valvovat viranomaiset ovatkin alkaneet tiukentaa suhtautumistaan vapaamatkustajiin. Pohjoismaiset tuottajayhteisöt kehottavat kuluttajia kiinnittämään huomiota yritysten vastuullisuuteen ympäristöasioissa.
Lisätiedot:
Toimiva tuottajavastuu (yhteispohjoismainen kierrätysjulkaisu, 2014)
Toimitusjohtaja Risto Tuominen, Suomen Rengaskierrätys Oy, puh. 040 717 7200