Esimerkkejä renkaiden hyötykäytöstä
Rengasrouhetta kavion alle
Rengasrouhe ratsastuskentällä tarjoaa parasta joustoa ja pitoa hevosten jaloille. Killerin kilpatallin hevoset saivat viime kesänä parhaan mahdollisen harjoitusalustan.
Moni hevosista alkoi uuden ratsastuskentän myötä näyttää parastaan: liukastelu ja jalkojen arkominen olivat mennyttä elämää. Muutos tapahtui, kun tallinpitäjä Sanna Heikkinen valitsi kentän pintakerrokseen rengasrouheen.
– Monessa hevosessa muutoksen huomasi heti. Varsinkin suuret, raskaat hevoset vaativat hyvän jouston, erityisesti esteitä hypättäessä.
Sanna Heikkisen talli on yksityistalli, jossa asuu kilparatsastajien hevosia vuokrapaikoilla. Hevosia treenataan käytännössä joka päivä, talvisin sisällä maneesissa, muulloin ulkokentällä. Nyt rengasrouhepinnan saanut kenttä on upouusi. Kyseessä ei siis ole vanhan kentän korjaus, vaikka siihenkin Heikkinen otaksuu rengasrouheen sopivan hyvin.
– Pintakerroksen ansiosta kenttä oli valmistuttuaan heti käyttövalmis. Yleensä kenttä on käyttökunnossa vasta monen sateen jälkeen, ehkä vasta seuraavana vuonna, Sanna Heikkinen kertoo.
Menopoika laukkaa halukkaasti kenttää ympäri ja lähestyy harjoitusestettä. Omistaja ja ratsastaja Tiina Juvosen mukaan uusi kenttä sopii 550 kilogrammaa painavalle hevoselle täydellisesti. Muilla, kovemmilla kentillä hevonen alkaa kulkea lyhyttä, jännittynyttä kipitystä. Myös liukastumisen pelko hiekkakentällä voi pidättää hevosta. Nyt hevonen kulkee rennosti.
– Esteratsastus on vauhdikas laji, ja joskus voi tulla vaikka kaatumisia. Tällaisessa onnettomuustilanteessakin rengasrouhepinta on hyvä; se ei lähde niin helposti alta, mutta on silti pehmeä.
Sopiva seos kokeilemalla
Sanna Heikkinen rakensi miehensä kanssa 26 x 41 metrin mittaisen ratsastuskentän itse. Konetyöt he ostivat paikallisilta urakoitsijoilta, ja rengasrouheen he tilasivat Kuusakoski Oy:ltä. Kentässä on kaikkiaan kolme kantavaa kerrosta, tiivistettyä patjaa, jotka on koostettu kolmen eri raekoon sorasta. Pinnassa on 8 millimetrin rengasrouheen ja kahden erilaisen hiekan seos.
– Seos on ihan itse kehitelty ja kokeiltu. Kentän pintamateriaalina tätä ei kovin monessa paikassa vielä ole, joten kokemuksia ei voi muilta kysyä, Sanna Heikkinen sanoo ja kauhaisee kämmeneensä pintakerrosta.
– Nyt on satanut monta päivää, mutta kenttä on näin hyvä! Itse pelkäsin, että kumi on liukas, mutta ei se ole. Kumirouheen ansiosta kentän pinta toimii kuin sieni: siihen ei tule lätäköitä. Heikkinen tilasi kumirouhetta kaikkiaan kahdeksan tonnia, josta on vielä jäljellä 1,2 tonnin suursäkillinen.
– Asensimme pintakerroksen niin, että rakensimme ensin puusta kehikon, ikään kuin muotin. Sen avulla asensimme ruutu kerrallaan seoksen. Tavoitteena siis se, että joka kohdassa on sama määrä rengasrouhe-hiekka-seosta.
Hiekka ja rengasrouhe sekoittuvat toisiinsa käytön myötä. Kentän laidoille on laitettu vielä laudasta reunukset, jotta kaviot eivät lennätä pintakerrosta pois kentältä.
– Kenttä on kevyt huoltaa. Lanaan sen kerran viikossa, kun tavallista hiekkakenttää on lanattava päivittäin. Hiekka urautuu helposti, mutta rengasrouhe ei.
Sanna Heikkinen vetää yhteen uuden kentän edut ja hyödyt:
– Kenttä on joustava, mikä palvelee kouluratsastajia. Jousto ja sen lisäksi hyvä pito puolestaan ovat esteratsastajien mieleen. Kun kenttä ei sateellakaan tule liukkaaksi, vähenevät urheiluhevosilla yleiset jännevammat.
– Hyvä kenttä parantaa hevosten elämänlaatua. Toivottavasti rengasrouhe yleistyisi ratsastuskenttien pintamateriaalina. Huonolla kentällä ratsastaminen on vähän kuin maratoonari juoksisi ilman kenkiä.