Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä
Se voittakoon, ken renkaitaan parhaiten säästää
Kolumni: Ennakoiva ajotapa säästää renkaita, kun kiihdyttäminen, voimakkaat jarrutukset ja nopeat ohjausliikkeet jäävät pois, kilpa-autoilija Emma Kimiläinen kirjoittaa.
”Ken parhaiten renkaitaan säästää, se kilpailun voittakoon”, kuuluu vanha moottoriurheilukansan sananlasku, jonka juuri äsken keksin. Koska sen sanoma pitää niin hyvin paikkansa, se voisi jopa vakiinnuttaa asemansa kansakunnan huulilla.
Penkkiurheilijat ovat varmasti kuulleet, kuinka Formula 1 -kommentaattori toteaa TV-lähetyksessä: ”Ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt kuski voitti kisan, koska osasi optimoida renkaiden kuluman”. Mitä se käytännössä tarkoittaa?
Renkaan kulumaan kilpa-autoilussa vaikuttavat muun muassa auton säädöt, ajotyyli, asfaltin rakenne ja pito, rengaspaineet sekä sääolosuhteet.
Tarkastellaan hieman tarkemmin auton säätöjen ja ajotyylin merkitystä kulumaan.
Mikäli auto on aliohjautuva, eli takaosassa on enemmän pitoa kuin keulassa, joutuu kuljettaja hieman pakottamaan etupyörien kääntämistä. Kun mutkasta kaasutetaan ulos, eturenkaat raapivat kääntyneinä asfaltin pintaa pidempään, kuluvat kasvaneen kitkan takia nopeammin ja menettävät samalla lisää pitoa, mikä johtaa entistä suurempaan aliohjautuvuuteen.
Mitä kuljettaja voi tässä tilanteessa tehdä, kun säätöjäkään ei voi muuttaa kesken kilpailun?
On mahdollista muuttaa ajotyyliä ja ajolinjoja niin, että auton saa käännetyksi tiukemmin. Moottoriurheilusanastossa tätä ajotapaa kutsutaan V-tyyliksi. Jos tilanne on päinvastainen, eli perä luistaa, hyvä kuljettaja ymmärtää muuttaa ajolinjaansa hieman pyöreämmäksi.
Mutta voiko tavallinen autoilija säästää renkaitaan tieliikenteessä?
Tottahan toki.
Vaihtamalla viimeistään 10 000 ajetun kilometrin välein etu- ja takarenkaiden paikkaa voi tehdä huomattavia säästöjä, sillä etu- ja takarenkaat kuluvat auton vetotavasta riippuen hieman eri tavalla, varsinkin talvella. Ennakoiva ajotapa säästää renkaita, kun kiihdyttäminen, voimakkaat jarrutukset ja nopeat ohjausliikkeet jäävät pois.
Kuten kilpa-autoilussa, myös tieliikenteessä renkaan ilmanpaineella on suuri merkitys kulumaan. Käytä autovalmistajan suosituspaineita ja lisää suositukseen talvella 0,2 baaria.
Ken renkaistaan huolen pitää, se pitkän pennin säästäköön.
Emma Kimiläinen
Kirjoittaja on kilpa-ajaja, joka on erikoistunut ajamaan autolla käsittämättömän nopeasti moottoriradalla ja varovaisesti liikenteessä.