Artikkeleita Renkaankierrätys-lehdessä

Vielä yksi kierros, kiitos!

Hyötykäyttö: Raskaan renkaan pinnoittamisen suosio kasvaa jatkuvasti, sillä pinnoitettu rengas kestää ja toimii käytössä kuin uusi. Menetelmä tuo arvokkaalle raskaalle renkaalle satoja tuhansia kilometrejä käyttöikää lisää ja säästää rahaa ja luonnonvaroja. Pinnoittaminen on yksi työkalu kuljetusyrityksille vastata vastuullisuusvaatimuksiin.

Rengasrunko kestää käyttötarkoituksesta riippuen noin 2–5 pinnoituskierrosta, ennen kuin runko menettää ryhtinsä. Sen jälkeen Suomen Rengaskierrätys käsittelee renkaan kiertotalouden raaka-aineeksi. Lujakumi Oy:n Lauri Vuori kuljettaa uuden pinnan saanutta rengasta kohti autoklaavia. tehdään käsityönä.

Suomi on maa, jossa rahti kulkee kumipyörillä. Jos ollaan ihan tarkkoja, yhä useammin vieläpä uusiorenkailla, joille uusi kulutuspinta on antanut uuden elämän.

”Asiakkaamme suosivat pinnoitettuja renkaita yhä enemmän. Voi sanoa, että meiltä myytävistä raskaista renkaista tällä hetkellä noin puolet on uusia ja puolet pinnoitettuja”, Porissa toimivan Euromaster-ketjun pinnoittamon tuotantopäällikkö Markku Helin sanoo.

Pori tunnetaan nahkiaisten kaupunkina, mutta se on myös pinnoittamisen luvattu maa. Porin Renkaana 1958 aloittaneen Euromasterin pinnoittamon lisäksi kaupungissa toimii myös toinen perinteikäs pinnoittaja, Lujakumi Oy. Se aloitti toimintansa Lujalan Kumikorjaamona vuonna 1954 nykyisen toimitusjohtajan Antti Majan isoäiti Taina ja isoisä Jukka Lujalan johdolla. 

”Tai vaarin, jos ihan tarkkoja ollaan, mutta täällä pistettiin renkaaseen uutta pintaa jo kauan ennen kuin synnyin. En tiedä, mikä tässä Porissa sitten on, kun täällä pitää kaikkien alkaa pinnoittaa”, Antti Maja nauraa.

”Asiakkaille raha on totta kai tärkeää, mutta yhä useammalle yritykselle tärkein peruste pinnoittaa renkaat alkaa olla vastuullisuus ja hyvä niin”, Lujakumi Oy:n toimitusjohtaja Antti Maja sanoo.

Pinnoitettu rengas kestää kuin uusi

Suomessa käytännössä kaikki pinnoitettavat renkaat ovat raskaan liikenteen renkaita. Kuorma- ja linja-autojen renkaita pinnoittavassa Lujakumissa luotetaan Marangonin Ringtread-menetelmään, jossa uusi pinta venytetään rengasrungon päälle suuren kumilenkin tavoin. Euromasterilla Michelinin Recamic-tuotantoprosessissa kulutuspinta saapuu pinnoittamolle metritavarana rullissa.

”Lisäksi teemme isot maansiirtokoneen renkaat täysin käsityönä. Pintaan pistetään kerroksittain uutta kumia ja lopuksi paistamme pintakuvion itse valmistamallamme muotilla alkuperäisen kuvion mukaiseksi”, Helin kertoo.

Osa asiakkaista tuntee pinnoituksen mahdollisuudet paremmin, osa huonommin. Kun yhdet eivät vielä ehkä ymmärrä koko rengasrungon potentiaalia, toiset taas uskovat sen kestävän vähän turhankin paljon. On kuitenkin pinnoittajan vastuulla varmistua siitä, että runko on vielä vankka ja kestää pinnoitettunakin.

”Suomessa on erityispiirteenä se, että asiakas antaa sarjan pinnoitettavaksi ja haluaa täsmälleen samat renkaat takaisin. Silloin hän tietää, miten sarjaa on käytetty ja mitä se vielä kestää”, Maja sanoo.

Suomessa pinnoitetut renkaat kestävät käyttöä uuden renkaan tavoin. Tavallisesti jokainen rengas voidaan pinnoittaa vähintään kerran, mutta laadukas runko, jolla ajetaan tasaista ajoa maantiellä, voi kestää kolmekin pinnoitusta.

”Me annamme pinnoitetulle renkaalle saman takuun kuin uudellekin renkaalle. Jos rengas hajoaa, korvaamme sen ja myös renkaan hätäpalvelu menee piikkiimme”, Markku Helin sanoo.

Se on yleinen toimintatapa raskaan renkaan pinnoittajilla ja vahva merkki uskosta omaan tuotteeseen. 

Euromasterissa renkaat tulevat kahta reittiä: osa suoraan asiakkailta, loput ostetaan joko omien vaihtopisteiden kautta tai Euroopan markkinoilta, Markku Helin kertoo.

Uuden renkaan hinnalla saa kolme pinnoitettua

Euromasterin hallissa pienimmät pinnoitettavat renkaat ovat trukin renkaita, suurimmat puolestaan yli tuhannen kilon painoisia maansiirtokoneiden renkaita. Ne ovat arvokasta tavaraa. Helin näyttää hinnastoa: uuden tehtaalta tulevan renkaan hinta on 6 200 euroa.

”Nyrkkisääntönä yhden uuden renkaan hinnalla saa kolme pinnoitettua, jotka kuitenkin kestävät yhtä kauan käytössä kuin uusikin”, Helin sanoo.

Suurin syy on se, että pinnoitettu rengas tarvitsee raaka-aineita vähemmän kuin uusi rengas. Koska uutta runkoa ei tarvitse valmistaa, raaka-aineita säästyy noin 70 prosenttia uuteen renkaaseen verrattuna. 

”Asiakkaille raha on totta kai tärkeää, mutta yhä useammalle yritykselle tärkein peruste alkaa olla vastuullisuus ja hyvä niin”, Antti Maja sanoo.

Eurtomasterin Jesse Henttinen asentaa uutta pintaa trukin renkaaseen.

Pinnoitus pitää kuljetusyritykset logistiikkaketjussa mukana

Porin pinnoittajat uskovat, että raskaan liikenteen uusiorenkaan piristynyt markkina saa vauhtia entisestään. Hinta on asiakkaille tärkeä, mutta yhtä tärkeä peruste on vastuullisuus – toisille yrityksille se alkaa olla jopa hintaa tärkeämpi.

”On nähtävissä selvästi se, että kuljetusliikkeillä on tarve pienentää omia päästöjään”, Markku Helin sanoo.

Taustalla on elinkeinoelämän megatrendi. Riippumatta omasta paikasta tuotantoketjua yrityksillä on tarve kirittää vastuullisuuttaan. Esimerkiksi tuoreessa Osuuspankin Suuryritystutkimuksessa 86 prosenttia yrityksistä ilmoittaa tarpeesta tiukentaa alihankintaketjuun liittyviä vastuullisuusvaatimuksia. Jopa 40 prosenttia suuryrityksistä ilmoittaa vaihtavansa alihankkijoita vastuullisuuskysymysten takia.  

”Kun kaupan alalla asiakkaat vaativat CO2-päästöjen pienentämistä ja vastuullisuutta, se heijastuu suoraan kuljetusyritysten omiin valintoihin ja pinnoittamiseen. Kuljetusyritysten kannattaa suosia pinnoittamista, missä hiilijalanjälki on huomattavasti uuden renkaan valmistusta pienempi”, Antti Maja sanoo. 

Halpa uusi rengas voi olla hetken edullinen, mutta jo huomenna kallis.

Maansiirtokoneiden pinnoitus on alusta loppuun käsityötä. Kun Martti Jokinen on raspanut vanhan pinnan pois, tilalle asennetaan kumia kerros kerrokselta, jonka jälkeen uusi pintakuvio paistetaan renkaaseen varta vasten tehdyssä muotissa.

Näkökulma: Myös henkilöautojen renkaita voi pinnoittaa

Ainoastaan yksi tonni, tuhat kiloa. Sen verran Suomen Rengaskierrätys Oy toimitti Suomessa kerättyjä henkilöauton renkaita pinnoitettaviksi uusiorenkaiksi vuonna 2024.

”Se on harmi, sillä kiertotalouden näkökulmasta käyttöiän pidentäminen korjaamalla

on aina ensimmäinen vaihtoehto. Aikaisemmin suomalaiset pinnoitetut renkaat tunnettiin korkeasta laadustaan”, Suomen Rengaskierrätyksen toimitusjohtaja Risto Tuominen sanoo.

Vielä kymmenen vuotta sitten renkaita toimitettiin pinnoitukseen 923 tonnia. Sittemmin

Kaukoidästä tuotavien renkaiden matala hintataso on muuttanut markkinat. Suomessa toimii enää yksi yritys, joka pinnoittaa henkilöautojen renkaita.

”Pinnoitus säästää luonnonvaroja, mikä on jatkuvasti tärkeämpää, mutta hinta ratkaisee. Valitettavasti suomalainen uusiorengas ei kykene kilpailemaan hinnalla halparenkaiden kanssa.”

Uusi pinta voidaan valmistaa remmimäisestä pintanauhasta (Bandag, Noktop) tai Lauri Vuoren käsissään pitelemästä, renkaan koon mukaan valmistetusta lenkkimäisestä kumipinnasta (Ringtread).


Pinnoitus säästää luonnonvaroja

  • Esimerkiksi kuorma-auton 22,5-tuumainen rengas painaa noin 50–75 kg. Kun siitä uudistetaan pinnan osalta 12–20 kg materiaalia, maankäyttö kasvatettavan kumipuun osalta pienenee 29 % uuteen renkaaseen verrattuna, valmistukseen käytetyn energian osalta CO2-päästöt laskevat 24 %, ilman pienhiukkaset 21 % ja vedenkäyttö 19 %.
  • Raaka-aineita säästyy kokonaisuudessaan noin 70 %
  • Suomessa pinnoitettiin vuonna 2024 125 886 raskaan liikenteen rengasta ja 3 115 henkilöautojen rengasta.
  • Kun rengas ei enää kestä pinnoitusta, Suomen Rengaskierrätys käsittelee sen kiertotalouden materiaaliksi.  


Teksti ja kuvat:
Juho Paavola



Palaa otsikoihin